Premier League

Kenny Dalglisht menesztették a Liverpooltól

Szerda délután a mértékadó angol sajtó már kész tényként közölte Kenny Dalglish távozását, nem sokkal később a Liverpool megerősítette hivatalos honlapján, hogy másfél szezon után véget ért a klublegenda menedzseri megbízatása. A kispadra visszatérhet az egykori sikerkovács, Rafa Benítez, de Roberto Martínez érkezésre is van esély.

A klub közleménye szerint változásra van szükség, ezért döntött úgy a vezetőség, hogy szerződést bontanak a 61 esztendős szakemberrel.

Bár a hazai kupákban jól szerepeltek a Vörösök, a Ligakupa-győzelemmel hat év után ismét trófeát nyertek, és az FA-kupában is a döntőig meneteltek, a bajnokságban kiábrándító volt a Liverpool produkciója. A célként kitűzött negyedik, BL-helytől 17 pont hátránnyal végzett a nyolcadik helyen, a város rivális Everton mögött, az 1953-54-es szezon óta most szerezték a legkevesebb pontot.. Az Európa Ligában ugyan indulhat a csapat, de a Bajnokok Ligája továbbra is álom marad, 2009-2010-ben indult utoljára sorozat harmadik legeredményesebb klubja.

A klublegenda Dalglish 2011 januárjában, Roy Hodgson távozása után érkezett a kispadra, de nem tudta túlszárnyalni elődje eredményeit. Az előző szezonban a hatodik helyen zárt a Liverpool, majd a nyáron nagybevásárlást tartottak, de egyelőre Stewart Downing, Jordan Henderson és Charlie Adam - és a tavaly télen igazolt Andy Carroll - sem a vételárának megfelelő teljesítményt nyújtja.

"Nyilvánvalóan csalódott vagyok, de a tulajdonosok és az összes érintett nagyon becsületesen kezelték ezt az ügyet. Szeretnék továbbra is a labdarúgásban dolgozni" - fogalmazott Dalglish.

Az amerikai tulajdonosok hétfőn Bostonba rendelték Dalglisht, majd meghozták a döntést kirúgásáról. A sportigazgató Damien Comolli már néhány hete távozott, nagyrészt az ő "érdeme" a 60 millió fontos tavalyi átigazolási mérleg. Az utódot máris elkezdték keresni, az angol sajtó szerint visszatérhet Rafael Benítez, aki 2004 és 2010 között Bajnokok Ligáját (és egy BL-ezüstöt), FA-kupát, Angol és Európai Szuperkupát nyert a Vörösökkel. Rajta kívül Roberto Martínez, a Wigan menedzserét is esélyesnek tartják a posztra.