Tenisz

Federernek nem fontos, hogy megdöntse Sampras rekordját

A 30 éves svájci klasszis Madridban aratott tornagyőzelmével felkapaszkodott a világranglista második helyére, és Will Smith szerint olyan laza, hogy simán elmehetne ügynöknek a Men in Black-be.

Mint ismert a 16-szoros Grand Slam-győztes Roger Federer néhány nappal ezelőtt pályafutása 20. ATP-1000-es versenyét nyerte meg Madridban, ezzel beérte a szintén húsz diadallal az ezen a lista élén álló Rafael Nadalt. Ezeken a tornákon Federer 258 győztesen megvívott találkozónál jár, amivel egyedül vezeti a rangsort.

Federer és Will Smitho a madridi díjátadón

Az idei évben már negyedik tornagyőzelmét besöprő ex-világelső jobbkezes zseni a hétfőn kiadott világranglistán fellépett a második helyre, ilyen "magasságokban" pedig nem járt 2011. március 14-e óta. Federer korábban már hangsúlyozta, hogy képesnek érzi magát arra, hogy újra rangsor élére ugorjon, oda, ahol pályafutása során összesen 285 hétig tartózkodott.

"Nem árulok egy nagy titkot, ha azt mondom a játékosok többsége szívesebben lenne világelső, mint második." - nyilatkozta a svájci még Madridban. Federer nevéhez számos rekord fűződik az open-érában, a Grand Slamek terén ő rendelkezik a legtöbb végső győzelemmel, (16), a legtöbb döntővel (23), a legtöbb győztes meccsel (232) és megszakítás nélkül ő állt a világranglista élén is a leghosszabb ideig (237 hét). Egy fontos rekordot azonban még mindig nem döntött meg, mégpedig a világranglista élén töltött időt, melynek csúcstartója az amerikai Pete Sampras, aki 286 hétig nevezhette magát a világ legjobb játékosának. Ez a rekord azért aktuális, mert Roger Federer 285 hetet töltött el eddig a rangsor élén - vagyis minimális a lemaradása a legendás amerikaitól.

"Ez valami egészen elképesztő lenne" - reagált a rekord megdöntésére a bázeli teniszező. "Én mindig csak megpróbáltam világelső maradni. Soha nem szenteltem komolyabb figyelmet ennek a rekordnak. Ha nem vagyok elég jó, hogy megdöntsem ezt a rekordot, akkor talán soha nem is voltam elég jó ehhez. Ennyi. Nem kell megdöntenem Pete Sampras összes rekordját. Ő az én példaképem, és már annak is nagyon örülök, hogy ilyen közel járok hozzá".

Federer a közelmúltban elért sikereken felbuzdulva minden erején azon lesz, hogy a közelgő Grand Slam-versenyeket megnyerje. "Izgalmas időszak vár rám. Annyi versenyt nyertem már és annyira ment jól a játék, hogy úgy érzem képes vagyok megnyerni a következő Grand Slameket."

Van is miért bizakodnia a svájcinak, hiszen az idei évben a három 1000-es versenyből amin ütőt fogott kettőt megnyert. Federernek plusz motivációt adott a tornákon, hogy feleségével már olykor ott ül a lelátón két ikerlánya is, Myla Rosa és Charlene Riva.

A madridi torna után Roger Federer találkozott a Men in Black III című filmet népszerűsítő Will Smith színésszel is, aki a helyszínen nézte meg a finálét. A döntő után Federer elment a film premiervetítésére, ahol Will Smith annyit mondott neki: "elég jó vagy ahhoz, hogy sötés ruhás zsaru legyél".