Sportpolitika

Grúzia is foci Eb-t rendezne 2020-ban

  • VNA

A török, valamint az ír-skót-walesi közös pályázat mellett Grúzia is szeretné megrendezni a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot.

Kedden a grúz sportminiszter, Vlagyimir Vardselasvili jelentette be, hogy országa megpályázza a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezését. Eredetileg egy másik országgal közösen kandidáltak volna, ám végül mégis marad a különálló pályázat. "A korábban kiválasztott partnerünk, Azerbajdzsán szeretne 2020-ban nyári olimpiát rendezni, így nem maradt más választásunk, mint az, hogy egyedül fussunk neki a rendezésnek" - mondta Vardselasvili. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2013 végére illetve 2014 elejére ígérte azt, hogy dönt a 2020-as kontinenstorna helyszínéről.

Az előzetes jelentkezési határidő ma jár le, így most már lehet tudni, hogy hárman pályáznak hivatalosan is a rendezésre. Sokáig csak egy pályázóról lehetett biztosan tudni, amely nem volt más mint a 2016-os rendezést a franciákkal szemben elbukó Törökország. Bár a törökök pályázata is kérdéses, hiszen a közelmúltban a NOB elnökétől, Jacques Rogge-tól kaptak éles kritikát (egyesek szerint ultimátumot), amely szerint a foci Eb-pályázat és Isztambul kandidációja a 2020-as nyári olimpiára kizárja egymást. A jelentkezési határidő előtt egy nappal az ír, a walesi és a skót labdarúgó szövetségek is leadták közös szándéknyilatkozatukat az UEFA felé, amely szerint hárman közösen rendeznék meg a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot.