NBA

Továbbjutott a Clippers, nyert a Miami

  • Barcsai Róbert

Vasárnap este két mérkőzéssel folytatódott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszása. Az első összecsapáson a Los Angeles Clippers idegenebn tudta kivívni a továbbjutást a hetedik meccsen, ezt követően pedig a Miami hazai pályán győzte le az Indiana gárdáját.

Memphis-Los Angeles Clippers

A Los Angeles Clippers 3-1-es vezetés után képtelen volt behúzni a párharcot, így a Memphis végül kivívta a hetedik mérkőzést, ám Chris Paulék szíve a helyén volt, ugyanis a Clippers idegenben tudott nyerni 82-72-re. Az első három játékrész a várakozásoknak megfelelően kevés pontot hozott, és szorosan alakult, a záró játékrészt pedig egypontos Memphis-előnyből várhatták a csapatok. A negyedik negyedet végül Chris Paulék kezdték jobban, akik nagyon gyorsan megfordították az állást, majd 10 ponttal elhúztak ellenfelüktől, amely bőven elég volt ahhoz, hogy a Los Angeles idegenben tudja megnyerni a hetedik összecsapást. A két együttes közötti különbséget egyértelműen a kispad jelentette, a cserék párharcát ugyanis 41-11-re nyerte a Clippers. A cserék szerepéről Eric Bledsoe beszélt a mérkőzés után: „Ez a mi dolgunk, beállunk, és megpróbáljuk megváltoztatni a játék képét, a játék menetét.”

A Los Angeles Clippers kispadja

Hazai oldalon Rudy Gay és Marc Gasol egyaránt 19 egységet termeltek, ám az igazi problémát Zach Randolph játéka jelentette. Az erőcsatár ugyanis 2/12-es mutatóval dobott mezőnyből, így 9 pontot gyűjtött, ennél azonban sokkal többre lett volna szüksége a csapatnak. A Clipperst egyértelműen Chris Paul vezette 19 egységével, Randolph-hoz haosnlóan pedig Griffin is gyenge napot fogott ki, a fiatal játékos 8 pontot dobott. Mint azt már korábban említettük, a megváltást a cserék hozták el, Nick Young 13, míg Kenyon Martin 11 pontig jutott.

A párharc végeredménye: 4-3 a Los Angeles Clippers javára.

Miami-Indiana

A rájátszás keleti felének egyik legjobban várt párharca kezdődött meg vasárnap a Miami és az Indiana között. Ugyan sokáig tartotta magát az esélytelenebb Pacers, a Heat végül mégis simán, 95-86 arányban nyert. A mérkőzést a vendégek kezdték jobban, ugyanis volt olyan pont, ahol 9 egységgel is vezettek, ám a félidei különbség végül 6 pont lett a Pacers javára. A harmadik játékrészben aztán teljesen megváltozott a mérkőzés menete, Chris Bosh ugyanis sérülés miatt nem tért vissza az öltözőből, így LeBron James és Dwyane Wade vitte a hátán a Miamit. A harmadik játékrészt 28-22-re, míg a negyedeiket 25-16-ra nyerte a Heat, így végül megőrizték pályaelőnyüket. Érdekesség, hogy a záró negyedben a Miami 25 pontjából 22-t a James-Wade duó hozott össze. A Király utolsó negyedbeli játékát Erik Spoelstra elemezte: „Szükségünk volt rá. Azon gondolkoztam, hogy kiveszem őt egy percre, hogy a negyedik játékrészt a normál rotációnkkal kezdhessük, aztán úgy voltam vele, hogy inkább nem, majd megoldjuk valahogy.”

A hazaiaknál, ahogy azt már említettük, LeBron James és Dwyane Wade bizonyult a legjobbnak. James 32 ponttal és 15 lepattanóval, míg Wade 29 ponttal zárta a mérkőzést. James egyébként védekezésben is nagyot játszott, ugyanis a vendégek legjobbja, Danny Granger 1/10-es mezőnymutató mellett csak 7 pontot ért el. A magasembereknél egyértelműen a Pacers bizonyult jobbnak, ugyanis az erőcsatár, West és a center, Hibbert egyaránt 17-17 egységet könyvelhetett el 12, ill. 11 lepattanóval kiegészülve.

A párharc állása egy mérkőzés után: 1-0 a Miami Heat javára.

NBA
Rájátszás, 16. játéknap
Memphis-Los Angeles Clippers 72-82
Miami-Indiana 95-86