NB I

Mégsem esik ki a Vasas?

Mint ismert, a pályán kiesett az OTP Bank Ligából a Vasas együttese, amely azonban elképzelhető, hogy ennek ellenére jövőre is az első osztályban szerepelhet. Erről Varjú Tamás, az MLSZ Elsőfokú Licencadó Bizottságának elnöke a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában beszélt.

A Vasas labdarúgói küzdenek egy edzésen Az angyalföldi alakulat pénteken 2-1-es vereséget szenvedett a Paks vendégeként, és mivel a Lombard-Pápa legyőzte a Kecskemétet, a Kaposvár pedig pontot szerzett a Haladás ellen, eldőlt, hogy a hátralévő két forduló eredményeitől függetlenül a Vasas kiesik az élvonalból. 

A piros-kék csapat számára azonban még lehet visszaút a legmagasabb osztály felé, ugyanis könnyen elképzelhető, hogy az MLSZ megtagadja néhány NB I-es klub licenckérelmét. 

"Ötvenöt jelentkezést adtak be 2013-ra az NB I-es, NB II-es csapatok. A licencbizottság nem szankcionálhat: vagy megadja az indulási engedélyt vagy megtagadja, illetve menet közben visszavonhatja. Nagyon reméljük, kevés esetben lesz gond a licencekkel, de az előzetes vizsgálódásaink alapján belecsúszhat ebbe néhány csapat. Két-három jelenlegi vagy volt NB I-es együttesnél komoly problémákat okozhat a 2013-as licenc beszerzése. Idén sajnos számítani lehet a licenc megtagadására. A gazdasági helyzet nem javul a tavalyihoz képest, a csapatoknál a pénzügyi problémák jelentősebbek lesznek” - jelezte a bizottság vezetője.

Az elhangzottak alapján tehát az is előfordulhat, hogy sem a Zalaegerszegnek, sem pedig a Vasasnak nem kell az NB II-ben szerepelni - feltéve, ha a két csapat megkapja a szükséges jogosítványokat. Ugyanakkor még mindig érvényben van az a jogszabály is, miszerint elsősorban a másodosztályból feljutó csapat(ok)nak kell adni az indulási jogot (Kozármisleny, Gyirmót, Szolnok, Békéscsaba).

"Öt kritériumcsoportot vizsgálunk, ezek közül a pénzügyi a legfontosabb, és abból is van a legtöbb probléma Magyarországon. A kluboknak bizonyítaniuk kell, hogy képesek végigjátszani, finanszírozni az egész bajnokságot. Objektív feltételrendszerben, a beadott papírokból dolgozunk, persze jogunk van B-terveket is kérni, rákérdezni szerződésekre, ha nem érezzük biztosnak a dokumentumokat” - tette hozzá Varjú Tamás. 

A licenckérelmekkel kapcsolatosan szerdán születhetnek meg az elsőfokú döntések. 

A beszélgetést teljes terjedelmében az alábbi videón nézhetitek meg: