GP3

Kiss Pál Tamást kilökték a pályáról Barcelonában

A GP3-as szezon Barcelonában vette kezdetét az elmúlt héten. Az OXXO Energy Drink által támogatott versenyző, Kiss Pál Tamás tavaly itt szerezte meg első győzelmét a sorozatban, most is hasonlóan szerette volna kezdeni a szezont, de még nem állt össze alatta a technika.

Kiss Pál Tamást kilökték a pályáról Barcelonában

Szombat reggel az időmérővel indult a GP3 hétvégéje. A 26 fős mezőnyben elképesztően kiélezett küzdelem dúlt a minél jobb rajtpozíciók megszerzéséért, hiszen az első 15 helyezett pilóta egy másodpercen belül követte egymást az eredménysorban. Kiss Pál Tamás a 12-ik helyen zárta az év első időmérőjét, amivel cseppet sem volt elégedett:

"12-ik lettem az időmérőn, amivel semmiképp sem lehetek elégedett. Egyfelől, a jelenre vetítve bosszantó ez az eredmény, mert úgy érzem, nem tudtam kihozni magamból a maximumot, másfelől viszont, a jövőre nézve biztató lehet, hogy azzal együtt is közel voltunk a leggyorsabbakhoz, hogy érzésre több tizedmásodperc benne maradt a körömben, és ennél jóval előrébb is végezhettem volna. A fő problémát az jelentette számunkra, hogy irreálisan hamar, gyakorlatilag másfél kör alatt elkoptak a gumik az autón. Az első szett gumin így aztán nem is sikerült igazán gyors kört futnom, mivel az első próbálkozásom alatt sárga zászlót lengettek, ezért lassítanom kellett. A második szett gumival aztán sikerült egy tiszta gyorskört futnom elsőre, amivel fel is jöttem a 3-ik helyre úgy, hogy az első és a harmadik szektorban én voltam az egész mezőny tekintetében az addigi leggyorsabb, de az utána levő körben hiába javítottam tovább az első két szektorban a legjobbamon, a végére teljesen elkoptak a gumik, úgyhogy innentől kezdve reménytelen volt, hogy tovább javítsak az időmön."

Az első futamon Tamás jól kapta el a rajtot, ám a közvetlenül előle induló riválisa alaposan beragadt, és mire Tamás kikerülte őt, a mezőny java elment mellette, így az első kör végére visszacsúszott a 15. helyre.

"Szörnyen csalódott vagyok, mivel egyáltalán nem ilyen versenyre számítottam - mondta Tamás a futam után - Kezdődött minden a rajtnál, amikor beragadtak előttem, ráadásul hiába nyomtam a kuplungot, nem akarta bevenni a sebességet az autóm, így többen is el tudtak menni mellettem. De ez lett volna a legkisebb baj, mert egy jó autóval a rossz rajt után is bőven lehetett volna keresnivalóm. Sajnos azonban ezúttal a saját autómmal is legalább annyira meg kellett küzdenem, mint az ellenfeleimmel, és tényleg nem is emlékszem rá, hogy volt-e már valaha ilyen nehéz egyáltalán pályán tartanom az autót...Borzasztóan csúszkált, ment mindenhol keresztbe-hosszába, és teljesen vezethetetlen volt a túlkormányzottság miatt. A végén ugyan előre tudtam még lépni néhány helyet, miután a többiek gumijai elkoptak, ami miatt ők is elkezdtek csúszkálni és így kiegyenlítődtek kicsit az erőviszonyok. Ennek köszönhetően a leintésig feljöttem a 12. helyre, de ez nagyon most nem vigasztal."

A második futam még rosszabbul sikerült, ugyanis az első körben kilökték a pályáról Kiss Pál Tamást. 

"A négyes kanyar előtti egyenesben bebújtam a belső ívre William Buller mellé, mire ő elkezdett szorítani le a pályáról, majd rám rántotta a kormányt, de olyan hirtelen, hogy esélyem sem volt lereagálni a dolgot és elkerülni az ütközést. Az ő jobb hátsó kereke összeért az én bal elsőmmel, és már repültem is fel a levegőbe, jó fél méter magasra. Aztán leérkeztem a fűre, az első felfüggesztésem egyből kitört és tehetetlenül csapódtam bele a többiekbe. Buller egyelőre nem hivatalosan tízhelyes rajtbüntetést kapott az esetért a következő futamra, de hát ezzel sem én nem vagyok kisegítve, sem az a másik három versenyző, akit rajtam kívül kiütött a versenyből. Most a legfontosabb, hogy minél gyorsabban túltegyük magunkat a történteken, és mostantól csak a következő feladatra, a Monacói Nagydíjra koncentráljunk, amit én eddig is nagyon vártam, de ezek után meg pláne! A csapattársaim elmondása alapján az autó a második futamon már sokkal vezethetőbb volt, mint a hétvége korábbi részében, úgyhogy ez mindenképp biztató lehet az előttünk álló versenyekre nézve. Megyünk tovább előre, és úgy gondolom, hogy ennél már csak jobb jöhet a folytatásban!"

Tamás balesete az alábbi linken látható, 08.00-tól a beleset, ismétlés 10.09-től, 10.30-tól pedig belső kamerából látszik, hogyan rántották rá a kormányt Tamásra:

A bajnokság következő fordulóját két hét múlva rendezik Monacóban, ahová először látogat majd el a GP3 mezőnye.