NHL

Megtört az átok: főcsoportdöntős a Rangers!

  • Molnár Dávid

A főcsoport-elődöntők utolsó felvonásán a New York Rangers hazai pályán 2-1-re legyőzte a Washington Capitalst a mindent eldöntő hetedik találkozón, és így megismétlődik az 1994-es főcsoportdöntő a New Jersey Devils ellen.

Kitartott a hazai pálya

A New York Rangers igyekezett története során hibátlan maradni a Madison Square Gardenben játszott hetedik találkozókon, míg a Washington az első kör után ismét egy nagy skalpot szeretett volna begyűjteni. A két csapat közül viszont csak az egyik örülhetett a meccs után, és a New York játékosainak adatott meg ez az öröm.

A hetedik találkozó előtt mindenki meg volt győződve arról, hogy egy újabb nagyon szoros összecsapásnak lehetnek szemtanúi majd a Madison Square Gardenbe kilátogatók, elvégre az első felvonáson kívül mindegyiken csupán egy gól volt a különbség a két csapat között. Ez is volt némileg meglepetés, hogy a Rangers nagyon korán, már a második harmadban beköszönt: Brad Richards kapáslövése vágódott be Braden Holtby hosszú felsőjébe. A szemérmetlenebb Rangers drukkerek már el is kezdték fenni a fogukat, hogy ma bizony kiütéses győzelemben részesítik az ellenfelüket, de tévedniük kellett.

A folytatás ugyanis már a megszokott iramot és játékot hozta, a két kapus védést védésre halmozott, míg mezőnyben egyik gárda sem tudta tartós nyomás alá helyezni a másikat. Természetesen az eredmény és az egyre szűkösebb hátralévő idő a Rangersnek kedvezett, de még reménytelibb lett a helyzet azután, hogy Michael Del Zotto kétgólosra növelte a hazaiak előnyét.

Minden a Rangers tervei szerint alakult, azonban hogy ne legyen izgalmaktól mentes a maradék bő tíz perc, arról Roman Hamrlik gondoskodott, aki fél perccel Del Zotto találata után szépített. A Washingtontól azonban a mai napon nem tellett többre, és a végén ismét magasba lendülhettek Henrik Lundqvist kezei, továbbjutást ünnepelve.

A Rangers így revánsot vett az elmúlt két Washington elleni playoff-párharcért, amit a fővárosiak nyertek meg előbb 4-3-as, majd tavaly 4-1-es összesítéssel. Ovecskinék mágiája azonban ezúttal csődöt mondott, és így kénytelenek voltak meghunyászkodni a New York-iakkal szemben, akik 1994 után kerültek be ismét a keleti főcsoport döntőjébe. A sors pikantériája úgy hozta, hogy idén is az lesz az ellenfél a konferenciafináléban, mint a Rangers bajnoki évében: a közeli csoportrivális, a New Jersey Devils. A keleti főcsoport küzdelmei magyar idő szerint kedd hajnalban kezdődnek.