Kosárlabda Euroliga

Magabiztos győzelmének köszönhetően a Barcelonáé a bronzérem

  • Barcsai Róbert

Vasárnap késő délután került megrendezésre az Euroliga 2011/2012-es szezonjának harmadik helyért játszott mérkőzése, amelyen a Barcelona és a Panathinaikosz feszült egymásnak. A bronzérmet végül a katalánok tehették zsebre, akik Huertas vezérletével 74-69-re verték ellenfelüket.

Chuck Eidson, a Barcelona játékosa az Euroliga isztambuli Final Fourjában.

Az Euroliga Final Fourjának vasárnapi első mérkőzésén az volt a kérdés, hogy vajon melyik együttes tudja megszerezni a bronzérmet: a Barcelona, vagy a Panathinaikosz?

Furcsa előzményekkel startolt el az összecsapás, ugyanis a görögöknél az elődöntő (majdnem) hőse, Sarunas Jasikevicius, míg a spanyoloknál a csapat legjobbja, Juan Carlos Navarro nem lépett pályára sérülés miatt. Három perc telt el az első negyedből, amikor a Barcelona védelmének alappillére, Boniface N’Dong már két hibánál járt, nem egész egy minutummal később pedig már a csapat is elérte az öt személyit. Ennek ellenére a katalánok Huertas vezetésével 14-9-es előnyre tettek szert, ám a különbség a negyed végére elolvadt, ugyanis a görögök rendkívül sokat büntetőztek, így az első játékrész 21-20-as Barcelona vezetésnél ért véget.

A második negyed elején a Barcelona őrizni tudta előnyét, majd az utolsó öt percben begyújtották a rakétát, és a játékrész végén már 48-37-re vezettek. A második etapot egyébként óriási Barcelona-fölény jellemezte a lepattanózás tekintetében, ráadásul a már korábban említett Huertas is nagyon elkapta a fonalat, aki a szünetben már 19 egységnél járt. A Panathinaikosz egyedül a Logan-Calathes duónak köszönhette, hogy mérkőzésben maradt, előbbi ugyanis 11, utóbbi pedig 9 pontot szerzett az első félidőben.

A harmadik negyed meglehetősen sajátosan vette kezdetét, a katalánok mintha bennmaradtak volna az öltözőben, ugyanis a Barcelonának négy percbe telt megszereznie az első pontját (N’Dong, büntető), az első sikeres mezőnykísérletre pedig hat és fél percet kellett várniuk a katalán-drukkereknek. Mindezek ellenére a Panathinaikosz nem igazán tudott élni az adódó lehetőséggel, mivel a Barcelona kiválóan védekezett, így a negyedet csak 15-10-re hozták a görögök, ami azt jelentette, hogy még mindig hat ponttal vezettek a katalánok.

A záró negyedet a Barcelona kezdte jobban, Ingles tripláját, majd Wallace ziccerét követően ismét 11 egységnyi volt a különbség, a görögök viszont nem adták fel, és hat perccel a vége előtt újra öt pontra zárkóztak fel, ám a katalánoknak mindig volt válaszuk a Pana pontjaira akkor, amikor igazán közel kerülhettek volna a zöldek. Másfél perccel a vége előtt négy pontos különbségnél kétszer is triplát rontottak a görögök, a Barcelona pedig hibátlanul büntetőzött, így a katalánok 74-69-es győzelmükkel megszerezték a bronzérmet.

Euroliga, a harmadik helyért
Panathinaikosz-Barcelona 69-74 (20-21, 17-27, 15-10, 17-16)
Legjobb pontszerzők
Panathinaikosz: Diamantidisz (17), Maric (13), Logan (11), Calathes (9).
Barcelona: Huertas (21), Ingles (13), Wallace (12), Vazquez (6).