NBA

A Lakers simán behúzta a hetedik meccset, így továbbjutott

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) szombati játéknapján a Los Angeles Lakers hazai pályán fogadhatta döntő, hetedik meccsen a Denver Nuggets együttesét, Bryanték pedig 96-87-es győzelmükkel simán továbbjutottak.

Boston-Philadelphia

A szombati játéknapon már második körös mérkőzést is rendeztek, a Boston Celtics ugyanis hazai pályán fogadta a Philadelphia 76ers együttesét. A papírforma, ugyan ha nehezen is, de érvényesült, hiszen a kelták egy rendkívül izgalmas összecsapáson 92-91 arányban múlták felül vetélytársukat. Az első játékrész nagy meglepetésre a vendégeknek sikerült jobban, akik rögtön 28-18-as előnyre tettek szert, a második játékrészben azonban a különbség öt pontra csökkent a két együttes között. Mivel a szünet után csak további egy pontot tudott ledolgozni a Celtics, ezért a döntés az utolsó etapra maradt, ahol a hazaiak ismét 8 pontos hátrányba kerültek, de ekkor Kevin Garnett vezérletével 20-5-ös rohamot indítottak a bostoniak. A végjáték ennek köszönhetően simább volt, mint azt az eredmény mutatja, ugyanis szűk egy perccel a vége előtt Rajon Rondo duplájával már öt pontos előnyben volt a Celtics, amire Holiday ugyan még válaszolt, majd két büntetőt is értékesített három másodperccel a vége előtt, ám végül ez is kevésnek bizonyult. A bostoniak részéről Kevin Garnett elemezte a történteket: „Úgy érzem, hogy jobban is tudnánk játszani. Abban is biztos vagyok, hogy a sorozat előrehaladásával nem is lesz más választásunk, mint az, hogy tovább javulunk. Bármire kérnek majd, én biztosan megteszem.”

A mai összecsapás hőse egyértelműen Kevin Garnett volt, aki 29 pontot és 11 lepattanót hozott össze, ám nem feledkezhetünk meg Rajon Rondo tripla-duplájáról sem, a fiatal irányító 13 pontot, 17 gólpasszt és 12 lepattanót könyvelhetett el. A vendégek legjobbja Andre Iguodala volt a maga 19 egységével, de úgy látszik, hogy Spencer Hawes a Chicago elleni kiváló játékát erre a sorozatra is át tudta menteni, a center ugyanis ma 15 pontot termelt. A fiatal Evan Turner 16 egységet szórt, ám a Sixers kispadja ma csalódást keltő produkciót nyújtott, Lavoy Allen és Lou Williams összesen 21 pontja mellett a többiek gyatrán teljesítettek.

A párharc állása egy mérkőzés után: 1-0 a Boston Celtics javára.

Los Angeles Lakers-Denver

A Lakers-Nuggets párharc mindent eldöntő, hetedik felvonására Los Angelesben került sor, ahol végül különösebb gond nélkül 96-87 arányban nyert a hazai gárda. Az első negyed a várakozásoknak megfelelően szorosan alakult, ám félidőre a Lakers már hat pontos előnyt épített magának, amelyből viszont öt egységet le is tudott dolgozni a Denver a harmadik játékrészben, így szoros utolsó etapra számíthattunk. A meccs végét azonban sokkal jobban bírta a Lakers, akik 27-19-re hozták ezt a játékrészt, így simán jutottak tovább a rájátszás második körébe. A mérkőzés érdekessége, hogy 1969 óta a Los Angeles Lakers nem veszített hazai pályán hetedik mérkőzést egy playoff-párharcban, a mai sikernek köszönhetően pedig tovább él ez a sorozat.

Pau Gasol és Kobe Bryant a Denver elleni párharc hetedik meccsén

A hazaiak ma inkább a csapatjátékra fektették a hangsúlyt, és még Kobe Bryanttel is sikerült megértetni, hogy nem kell annyi dobást elvállalnia, inkább passzoljon többet. Ennek köszönhetően az öreg „csak” 16-szor emelt rá, amely 17 pontra volt elegendő, azonban a Lakers nagyjai hozták a formájukat. Pau Gasol 23 ponttal és 17 lepattanóval, míg Andrew Bynum 16 ponttal és 18 lepattanóval zárt. A mérkőzés legnagyobb meglepetését a visszatérő Metta Wolrd Peace 15, valamint a kispadról beálló Steve Blake 19 pontja okozta. A vendégek oldalán Ty Lawson ismét nagyon jól játszott, összesen 24 pontot termelt, míg hátvéd társa, Arron Afflalo 15 egységet ért el. Metta World Peace visszatérésével, ha lehet, tovább romlott Danilo Gallinari játéka, az olasz ugyanis kilenc dobásából csupán egyet értékesített, így három ponttal fejezte be a meccset. A Nuggets nyerőembere egyértelműen a kispados Al Harrington lehetett volna, aki nagyon összekapta magát a hetedik meccsre, és 24 egységgel terhelte ellenfele gyűrűjét.

A párharc végeredménye: 4-3 a Los Angeles Lakers javára.

NBA
Rájátszás, 15. játéknap
Boston-Philadelphia 92-91
Los Angeles Lakers-Denver 96-87