Atlétika

Putyin provokatív születésnapi köszöntője

  • VNA
megosztom

Többek meglepődését váltotta ki Vlagyimir Putyin, amikor a nemisége miatt kritikával illetett Tamara Presst köszöntötte 75. születésnapja alkalmából.

Tamara és Irina Press remek atléták voltak, de sikereiket mégis sokan kétkedve fogadták - Fotó:APAz orosz államelnök, Vlagyimir Putyin is köszöntötte 75. születésnapján az olimpiai aranyérmes atlétanőt, Tamara Presst. A testvérével, a 2004-ben elhunyt Irinával együtt összesen 26 világrekordot felállító és öt olimpiai bajnoki címet szerző Tamara meglehetősen fiatalon, 1966-ban fejezte be aktív sportolói pályafutását - nem sokkal azután, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) bevezette a nemi hovatartozást ellenőrző vizsgálatokat.

A Press testvéreket férfias külsejük miatt már a hatvanas évek elején is több kritika érte és sokan úgy gondolják, hogy az ő esetük is hasonló lehet az utóbbi években a figyelem középpontjába került dél-afrikai 800-as futó Caster Semenyaéhoz. A 2009-ben világbajnoki címet szerző Semenya ugyan visszakapta versenyzési engedélyét, de a nemiségét érintő világméretű polémia után kérdés, hogy mennyire tudja visszanyerni korábbi formáját.

A most 75. születésnapja alkalmából köszöntött Tamara Press 11 világcsúcsot ért el súlylökésben és diszkoszvetésben, olimpiai sikerei mellett pedig még háromszoros Európa-bajnoknak is vallhatja magát (abban az időszakban még nem rendeztek atlétikai világbajnokságokat).

 

megosztom