Asztalitenisz világselejtező

Lovas a 16, Jakab a 32 között, versenyben vannak a csapatkvótáért

  • MTI

Lovas Petra a 16, Jakab János pedig a 32 közé jutott péntek este az asztaliteniszezők utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, a dohai világselejtezőn, azaz továbbra is mindketten versenyben vannak a londoni csapatkvótáért.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a világranglistán 71. Lovas, aki másodikként lépett tovább a csoportjából, az ukrán Zsanna Gaponovával (113.) csapott össze az úgynevezett progresszív kieséses szakasz első fordulójában, s - ahogy Téglás Péter szövetségi kapitány az MTI-vel tudatta - négy szettben, magabiztosan nyert. Szombaton délután a viadal második kiemeltje, az orosz Anna Tyihomirova (63.) vár rá.

Jakab utolsó csoporttalálkozóján a norvég Espen Ronneberget verte magabiztosan, így ötösében a második helyen végzett, és szombaton ő is a 32-es kieséses táblán folytathatja a szereplését. Ellenfele egyelőre nem ismert.

Eredmények:
Nők:
A legjobb 16 közé jutásért:
Lovas-Gaponova (ukrán) 4-0
Korábban:
3-as csoport:
Lovas-Ni (moldovai) 4-0
Csütörtökön:
Lovas-Dubkova (fehérorosz) 4-0
Dvorak (spanyol)-Lovas 4-0
A csoport végeredménye: 1. Dvorak 3 győzelem, 2. Lovas 2, 3. Dubkova 1, 4. Ni 0
 
Férfiak:
16-os csoport:
Jakab-Ronneberg (norvég) 4-0
Korábban:
Wang (lengyel)-Jakab 4-3
Csütörtökön:
Jakab-Li Chia Sheng (tajvani) 4-1
Jakab-Oluyomi (nigériai) 4-0
A csoport végeredménye: 1. Wang 4 győzelem, 2. Jakab 3, 3. Li 2, 4. Ronneberg 1, 5. Oluyomi 0

Az már eldőlt, hogy egyesben csak a már korábban indulási joghoz jutott Póta Georgina és Tóth Krisztina, illetve Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám állhat majd asztalhoz Londonban, de amennyiben Lovasék sikerrel járnak a katari fővárosban, a magyar válogatottak a csapatversenyben is ott lehetnek az ötkarikás játékokon.

Alapesetben a nőknél az első hat, a férfiaknál pedig az első kilenc hely ér majd kvótát Dohában, de ezek a számok változhatnak. 

Az olimpiai csapatversenyen a hat földrész legjobbja (az idei világbajnokságon nyújtott teljesítmény alapján, feltéve, hogy 3, 2 vagy 1 játékosa korábban már kvótát szerzett), a rendező ország, valamint az egyesekben legtöbb játékost adó kilenc nemzet vehet részt. Amennyiben kilencnél több nemzet felel meg a kvalifikációs szabályoknak, akkor a csapat-vb-n kialakult rangsor dönt. Dortmundban a magyar nők a 11., a férfiak pedig a 17. helyet szerezték meg.