Bulvár

Odaveszett az óceánt átszelő kenus hajója

Nem tudták hazaszállítani az Atlanti-óceánon átkelt kenus, Rakonczay Gábor hajóját, mivel az azt vontató vitorlás viharba került, így el kellett vágni a vontatókötelet.

Rakonczay Gábor 2011 decemberében indult útnak Portugáliából, majd a Kanári-szigeteken megszakítva útját a Karibi térség felé vette az irányt. Idén februárban megszakadt vele a kapcsolat, senki nem tudta, hogy merre jár, Szeremley Huba magyar vállalkozó vitorlásával a keresésére is indult, majd március végén váratlanul érkezett a hír: a sportember kikötött Antiguán. Mint kiderült, felborult a kenujával, annak elektromos rendszere beázott, emiatt meghibásodott a helyzetjelző és navigációs készüléke.

A Vitéz névre keresztelt kenut Fa Nándor hajótervező, vitorlázó készítette, és ő adta kölcsön Rakonczaynak. A sporteszközt Szeremley Huba kísérelte meg hazavontatni az óceánon keresztül, de ez nem sikerült, mivel a múlt szombaton viharba kerültek.

Rakonczay Gábor felborult kenuja az Atlanti-óceánon 2012-ben.

"A 12 méteres hullámok között felborult a kenu. Elszakadt az egyik vitorla, és a felfordult kenu miatt kormányozhatatlanná vált a hajó" - nyilatkozta a Blikknek a vállalkozó, aki elmondta, hogy öt órán keresztül próbálták visszafordítani a kenut, de végül a saját biztonságuk érdekében feladták és elvágták a vontatókötelet.

Mivel semmilyen helyzetjelző eszköz nincs a Vitézen, szinte biztosan soha nem fog előkerülni, mivel egy ilyen kis méretű csónakot nehéz észrevenni a nyílt óceánon.

Mivel a kenu Fa Nándor tulajdona, és azt csak kölcsönadta Rakonczay Gábornak, természetesen felvetődik a kérdés, hogy a tervező-építő mit szól az elvesztéséhez.

"Emberileg rendkívül sajnálom a történteket. A hajó értéke számomra felbecsülhetetlen. Tényleges értékét tekintve nem tudok mit mondani, hiszen egy régi építésű hajótest. Bár kértem, hogy legyen biztosítva, de úgy tudom Rakonczay Gábor a sokat citált pénzhiány miatt végül nem tette ezt meg" - mondta a Sport24-nek Fa Nándor.

A rutinos vitorlázó addig nem akart bővebben állást foglalni, amíg nem ismerkedik meg a pontos részletekkel, de azt nem érti, hogy miért vontatva akarták hazaszállítani a kenut: "Utólag szereztem tudomást a vontatásról, amiről annyit azért tudni kell: nem egy Füred-Tihany átkelésről van szó. Ezért tengerészként, vitorlásként szakmailag nem tudom értelmezni az eseményeket. Több ezer kilométeres transzatlanti északi átkelésről van szó, ott nem lehet arra számítani, hogy az ember nem találkozik viharral."