Sportfogadás

Mi is az az ázsiai hendikep? I. rész

Az ázsiai hendikep típusú fogadások világába kalauzolunk el benneteket cikkünkben.

Ez a fogadási forma az utóbbi években kezdett népszerűvé válni Európában. Lényege, hogy a normál hendikephez hasonlóan az egyik csapatot előnyből indítja, de ha a hendikeppel számított végeredmény döntetlen, akkor a fogadóiroda visszaadja nekünk a tétet. Egyes esetekben pedig kombinált fogadási lehetőséget kínál, aminek köszönhetően a tét fele visszanyerhető (a kombinált opciót egy külön cikkben taglaljuk).

Emellett azért különösen jövedelmező, mert a bukmékerek jellemzően ennél a fogadási formánál fölözik le a legkisebb hasznot. Sokszor jobb szorzókat kínálnak, mint például a „döntetlen, tét visszajár” fogadási tipusnál, amiben szintén két kimenetel lehetséges. Egy alapvetően háromesélyes fogadási esemény (például egy focimeccs) két kimenetelre történő redukálásával jóval egyszerűbben tehetünk szert profitra, és a sportfogadással elengedhetetlenül együtt járó kilengéseket is csökkenteni tudjuk.

Nézzük a részleteket! Ha egyik csapat sem indul előnnyel, de ázsiai hendikeppel fogadsz, a pályán született eredményt számolják el. Döntetlen esetén azonban visszakapod a feltett tétet, ugyanúgy, mint a „döntetlen, tét visszajár” játékformánál. Ha egy ilyen fogadásnál a vendégcsapatra tettél, a következőképp alakul a fogadás eredménye:

0-s ázsiai hendikep
Valódi eredmény Elszámolt kimenetel Nyeremény
0-0 0-0 (D) visszajár a tét
0-1 0-1 (V) tét*odds
1-0 1-0 (H) 0 Ft
0-2 0-2 (V) tét*odds
2-0 2-0 (H) 0 Ft
1-1; 2-2; 3-3; stb. 1-1; 2-2; 3-3; stb. (D) visszajár a tét


Amikor egyik vagy másik csapatot egygólos előnnyel indítják, ugyanaz a helyzet, mint az egyszerű hendikepnél. Ha döntetlen születik, azt a fórban lévő csapat győzelmeként könyvelik el, ha a hátrányból induló csapat egy góllal nyer, döntetlennek veszik – ekkor mindenképp visszajár a tét. Ha pedig a hátrányból induló együttes két vagy több góllal győz, őket tekintik győztesnek a fogadásunkban is. Ritkább esetben nagyobb, két- vagy többgólos hendikepet is meghatároznak, ilyenkor természetesen a fogadásban számolt kimenetel is változik. Ha maradunk a vendégek egygólos előnyénél, és rájuk fogadsz (-1-es hendikep, vendég), így alakul a kimenetel:

-1-es ázsiai hendikep, vendég
Valódi eredmény Elszámolt kimenetel Nyeremény
0-0 0-1 (V) tét*odds
0-1 0-2 (V) tét*odds
1-0 1-1 (D) visszajár a tét
0-2 0-3 (V) tét*odds
2-0 2-1 (H) 0 Ft
1-1; 2-2; 3-3; stb. 1-2; 2-3; 3-4; stb. (V) tét*odds

 

Az eddigiek nagyban hasonlítottak a hagyományosnak számító fogadási lehetőségekhez. A dolog akkor válik kicsit bonyolultabbá, amikor nem egész számú gólokkal juttatják előnyhöz az egyik csapatot, hanem csak törtekkel. Megijedni nem kell, ez is gyorsan elsajátítható, egy kis rutinnal könnyen átláthatóvá válik a dolog. Ha plusz fél góllal indítják az egyik csapatot, akkor megszűnik a döntetlen lehetősége, hisz a pályán senki nem fog félszer a kapuba találni. Ekkor tehát vagy veszítesz, vagy nyersz. Ha a vendégcsapat kapja az előnyt, és Te is rájuk fogadsz (-0,5-es hendikep, vendég), a következők történhetnek:

-0,5-ös ázsiai hendikep, vendég
Valódi eredmény Elszámolt kimenetel Nyeremény
0-0 0-0,5 (V) tét*odds
0-1 0-1,5 (V) tét*odds
1-0 1-0,5 (H) 0 Ft
0-2 0-2,5 (V) tét*odds
2-0 2-0,5 (H) 0 Ft
1-1; 2-2; 3-3; stb. 1-1,5; 2-2,5; 3-3,5; stb. (V) tét*odds

 

Eddig viszonylag egyszerű a képlet, azonban az ázsiai hendikep típusú fogadásoknál kombinált fogadási lehetőségek is vannak, amikor a tétünk egyik fele egész számú ázsiai hendikepes opcióra, míg másik fele egy feles ázsiai hendikepes fogadásra kerül. Ezzel folytatjuk a cikkünk következő részében.

Ha szeretnél többet megtudni az ázsiai hendikepes fogadási típusokról, olvasd el sorozatunk második részét!