Vízilabda BL

Magyar olimpiai bajnokok sora kezdi meg a Final Fourt pénteken

  • MTI

A Vasas az olasz Pro Recco ellen száll vízbe pénteken a férfi vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjében, míg a másik ágon két horvát együttes, a Mladost Zagreb és a Primorje Rijeka küzd egymással.

Maro Jokovic (b) és Katonás Gergely, a Vasas játékosa (j) küzd a labdáért a férfi vízilabda Bajnokok Ligájának negyeddöntőjében, a TEVA-Vasas-UNIQA és a horvát Jug Dubrovnik visszavágó mérkőzésen, a Komjádi uszodában. A Vasas 16-9-re győzött, így megnyerte a párharcot és bejutott a BL nagyváradi négyes döntőjébe. MTI Fotó: Illyés Tibor

A Final Four csapatai közül értelemszerűen a Vasas viszi magával a legtöbb magyar pólóst Nagyváradra, amely otthont ad a BL zárószakaszának, de a reccói különítmény és a rijekai alakulat is felvonultat több magyar világsztárt. Az előbbinek a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor személyében például magyar csapatkapitánya van, de az itáliaiakat erősíti a szintén háromszoros ötkarikás aranyérmes Kásás Tamás és a kétszeres olimpiai győztes Madaras Norbert is. A Primorje a 2008-as pekingi olimpiai első válogatott két tagját, Varga Dánielt és öccsét, Dénest vonultatja fel a Final Fourban, s csupán - az amúgy a Szegedet kettős győzelemmel búcsúztató - zágrábiaknál nincs magyar légiós.

Az előzetesen elkészített sorsolás értelmében a friss hazai bajnok Vasas a legerősebb ellenféllel, a világválogatottal felérő Pro Reccóval kerül szembe az elődöntős párban a Ioan Alexandrescu uszodában, s nem a magyar csapat az esélyese az ütközetnek. Viszont nagyon megnehezítheti Benedekék dolgát, s akár szenzációt is kelthet a piros-kék gárda, ha úgy játszik, mint tette azt a négy közé jutásért vívott párharc visszavágóján a szintén esélyesebbnek hirdetett horvát Jug Dubrovnikkal szemben, amelyet parádés pólóval, négygólos hátrányt ledolgozva, 16-9-cel ütött el a Final Fourtól - nem kis mértékben az egykori Jug-játékos, világ- és Európa-bajnok Vasas-légiós, Miho Boskovic jóvoltából. Az angyalföldiek legutóbb 2008-ban szerepeltek a Final Fourban, akkor a harmadik helyen végeztek.

Vízilabda
A BL négyes döntőjének programja
péntek, elődöntők:
Pro Recco (olasz) - TEVA-Vasas-UNIQA, 17 ó
Mladost Zagreb (horvát)-Primorje Rijeka (horvát), 19 ó
szombat:
bronzmérkőzés, 17 ó
döntő, 19 ó
 
Az utóbbi fél évtized győztesei:
2007: Pro Recco (olasz)
2008: Pro Recco
2009: Primorac Kotor (montenegrói)
2010: Pro Recco
2011: Partizan Beograd (horvát)