Atlétika

A világranglistát vezető Kővágóval kezdődik pénteken a Gyémánt Liga

  • MTI
megosztom

Pénteken Dohában veszi kezdetét a legrangosabb atlétikai versenysorozat, a versenyenként 480 ezer dollár összedíjazású Gyémánt Liga, melynek első állomásán két magyar, a diszkoszvető Kővágó Zoltán és a súlylökő Márton Anita is indul.

Mindkét dobóatléta kiváló formában várja az idei GYL rajtját. A tavaly világranglista élén zárt (69,50 m) Kővágó ráadásul győzelmi esélyekkel léphet majd dobókörbe, ugyanis idei eddigi egyetlen versenyén elért 68,21 méteres dobásával a 2012-es ranglistán is első, méghozzá magasan, a rangsorban második holland Rutger Smith 66,97-tel áll mögötte.

Márton Anita az eddigi szabadtéri versenyein nagyon meggyőzően szerepelt, rendre 18 méter felett dobott, április végén pedig 18,48 méterrel az olimpiai A szintet is teljesítette.

A viadal nagyon korai szakaszában van a szezonnak, ennek ellenére tulajdonképpen minden számban parádés mezőny gyűlik össze. Ott lesz Dohában például a férfi 800 méter világcsúcstartója és világbajnoka, a kenyai David Rudisha is.

Férfi 100 méteren a világbajnok jamaicai Yohan Blake és világcsúcstartó honfitársa, Usain Bolt ugyan nem rajtol, de összecsap majd a korábbi rekorder, a szintén jamaicai Asafa Powell, illetve a 2004-es ötkarikás bajnok, négyéves eltiltásának 2010-es lejárta óta egyre jobb formába lendülő, márciusban 60-on fedettpályás vb-győztes amerikai Justin Gatlin. A nők hasonló távján a többszörös világ- és olimpiai bajnok jamaicai Veronica Campbell-Brown többek között ősi 200-as riválisával, az amerikai Allyson Felixszel, valamint a szám olimpiai címvédő, 2009-es vb-első honfitársával, Shelly Ann Fraserrel méri össze gyorsaságát.

A Gyémánt Ligában idén is 14 versenyt rendeznek, s a londoni kétnapos eseményen kívül valamennyi helyszínen 16 versenyszámot bonyolítanak le. A számok győztesei minden viadalon 10-10 ezer dollárt kapnak, de még a nyolcadikaknak is jár 1000-1000 dollár. A pontverseny végső számonkénti győztesei 40-40 ezer dollárt, illetve egy gyémántot vehetnek majd át. Az első három helyezett kap pontot minden viadalon, az 1. hely 8, a második 4, a harmadik pedig 2 pontot ér, kivéve az utolsó két, döntőnek számító versenyt, melyeken dupla pontokat osztanak.

megosztom