Serie A

Hány bajnoki címnél is jár a Juventus? - lapszemle

  • Bodnár Gergő

Huszonnyolc vagy harminc? Egy kérdés, amely a teljes olasz sportsajtót foglalkoztatja. A Juve bajnoki címeinek száma már az elmúlt hetekben is kellő beszédtémát szolgáltatott az újságíróknak, a Cagliari legyőzése után azonban igencsak aktuálissá vált a kérdés.

Vasárnap este a Juventus Triesztben 2-0-ra nyert a Cagliari ellen, így matematikailag is biztossá vált, hogy idén Antonio Conte csapata nyeri a bajnoki címet. Az ünnepléshez persze kellett az Inter győzelme is a milánói városi derbin.

"Amiben biztos vagyok, hogy a pályán 30 bajnoki címet nyertünk. Lehet, hogy ezt sokan nem így gondolják, de ez az én véleményem. Végre beérett az elmúlt évek munkája, mindenki nagyon sokat tett ezért a sikerért. Hihetetlen érzés volt látni a tv-n keresztül, hogy micsoda ünneplés volt Torinóban" - mondta Andrea Agnelli, a klub elnöke.

Persze a trieszti hangulatra sem lehetett panasz, hiszen a Juve közel 15 000 szurkolója előtt játszott a Stadio Nereo Roccóban. Igaz, jóval olcsóbb jegyárak esetén, többen is lehettek volna.

"Hat éve várok erre a pillanatra. Biztos vagyok benne, hogy megérdemelten nyertük meg a bajnoki címet. Hogy hányadik scudettónkat szereztük meg? Ezzel most nem szeretnék foglalkozni, inkább azzal törődnék, hogy Alex Del Pierót egy kupagyőzelemmel tudjuk elbúcsúztatni" - mondta Gianluigi Buffon.

Részlet a Tuttosport 2012. május 7-i címlapjából, amely a Juventus bajnoki címét hirdeti.

"Siamo tornati" vagyis "Visszatértünk". Ezt írta hétfőn twitter oldalán Alessandro Del Piero. A Juve legendája nem felejtett el megemlékezni az ünneplés pillanatában a nehéz időszakokról sem: "Azok tudnak igazán velünk örülni, akik a Serie B-ben is támogattak minket" - írta Del Piero, akit a korábban már idézett Agnelli a klub két korábbi legendájához, Giampiero Bonipertihez és Michel Platinhez hasonlított.

A Juve bajnoki címe természetesen mindhárom olasz sportnapilapnál a címlapra kívánkozott. A köztudottan Juventus-párti Tuttosport egyszerűen csak egy hatalmas 30-as számot tett ki első oldalára a játékosok fotója mellett. A La Gazzetta dello Sport a "Juve é tuo!" azaz "Juve ez a tied!" címmel jelent meg hétfőn, a Corriere dello Sport pedig a "Si Juve, si!" címet választotta első oldalára.

"Ezt a bajnoki címet mi veszítettük el, a veretlen Juve ugyanakkor megérdemelte az első helyet" - mondta Silvio Berlusconi, a Milan elnöke, aki megerősítette posztján Massimiliano Allegrit.

A címvédő Milan vasárnap este 4-2-re elbukta a városi derbit az Interrel szemben, a győzelem pedig Andre Stramaccioni számára is "aranyat", vagyis hosszabbítást ért. Massimo Moratti elnök határozottan kijelentette, az Inter a következő idényt is a fiatal edzővel a kispadon - és szinte biztosan az Európa Ligában - kezdi.

A BL-indulást garantáló 3. helyet ugyanis az Udinese szerezheti meg. Az Antonio Di Natale vezette csapatnak nem kell mást tennie, mint az utolsó fordulóban legyőznie a Cataniát, és megvan a bronzérem. Hibázni nem szabad, hiszen a Lazio-Napoli kettős ott áll ugrásra készen a tavalyi idényben 4. helyen záró Udinese mögött.

Az utolsó fordulóban még arra is választ kapunk, hogy a Novara-Cesena duó mellett melyik együttes búcsúzik a Serie A-tól. Kétségkívül a Lecce előtt 3 ponttal vezető Genoa van "nyugodtabb" helyzetben, igaz a Palermo elleni fellépés nem tűnik egyszerűnek. Főleg annak fényében, hogy szurkolói nélkül, zárt kapuk mögött - valószínűleg Bresciában - kénytelen pályára lépni a Genoa. A fő riválisnak számító Lecce a Chievo otthonában játszik.

A Juve idei egyik célját elérte, megszerezte a bajnoki címet. Többek között Antonio Conténak köszönhetően. A torinói együttes trénere tavaly bajnok lett a Sienával a Serie B-ben, most pedig első lett a Juventusszal a Serie A-ban. Még egy nagyon fontos feladat várja ebben a hónapban a Juvét. Május 20-án Rómában kellene legyőzni a kupadöntőben a Napoli csapatát. Szinte hihetetlen, de a Juventus 1995-ben duplázott utoljára. A bajnok és kupagyőztes csapatban egy bizonyos Antonio Conte és Alessandro Del Piero is szerepelt...