Forma-1

Aki gyorsan él, gyorsan is hal meg - három évtizede nincs velünk Gilles Villeneuve

  • Kele János

1982. május 8-a örökre az F1-es történelemkönyvek fekete dátuma marad. Harminc éve halott az utánozhatatlan Gilles Villeneuve.

Harminc éve már, hogy meghalt Gilles Villeneuve.

A tökéletes versenyző, a született zseni, egy egész korosztály példaképe és örök kedvence.

Alig múlt 32. Nem lett soha világbajnok, futamot sem sokat nyert (szám szerint hatot), mégis, azon kevesek közé tartozik, akik ott hagyták kezük nyomát szeretett sportágunkon. Legenda volt, s mint tudjuk, a legendák csak nagyon ritkán fejezik be földi pályafutásukat ágyban, párnák között.

Aki látta versenyezni, azt mondja, sosem felejti. A karizmáját, az életvidámságát, a vakmerőségét és a lazaságát. A lénye beköltözött a rajongók szívébe, 27-es rajtszáma fogalommá vált. Alig van ma olyan versenypálya a világon, ahol ne találkozhatnánk valamelyik eldugott kis szegletben a felirattal: Gilles viva – Gilles él.

A végzetes pillanat - fotó: AFP

1982. május 8-a örökre beíródott a Formula-1-es történelemkönyvébe. Fekete betűkkel.

Gilles egy végtelenül egyszerű és tiszta ember volt, a szó legnemesebb értelmében. Mindig őszinte volt, nem is tudta volna véka alá rejteni az érzéseit. Ha tesztelni voltunk, és rossz volt az autó, ő volt az első, aki kiappattant belőle és azt mondta: ’Nézd, Harvey, ez az autó szar. Viszont ez engem nem érdekel, nem fogok erre hivatkozni sehol, vezetni fogom egész álló nap… egyszerűen azért, mert imádok vezetni. Viszont úgy gondoltam, tudnod kell, hogy ez az autó egyszerűen szemétre való’
Az öreg Enzo (Ferrari) imádta. Azt hiszem, kicsit a saját fiaként is szerette”

(Dr. Harvey Postlethwaite, technikai igazgató, Ferrari, 1981-1987)

 

„Mindent csak teljes szívvel tudott csinálni. A pályán ez azt jelentette, hogy mindig teljes gázzal száguldott. Nem volt képes visszavenni, csak a versenyzés élménye éltette, és a győzelem reménye.”

Dr. Harvey Postlethwaite, technikai igazgató, Ferrari, 1981-1987)

 

Gilles volt a tökéletes versenyző. Mindünk közül belé szorult a legtöbb tehetség, ebben biztos vagyok”

Niki Lauda, háromszoros világbajnok

 

"A vezetési stílusa egyszerűen utánozhatatlan volt. Teljesen ura volt az autójának, jobban, mint bárki más, aki ellen volt szerencsém versenyezni. Mindig képes volt a határon autózni”

Jackie Stewart, háromszoros világbajnok

 

„Úgy tudtam, hogy az emberek nem képesek csodákra, de Gilles-t elnézve rengetegszer tátva maradt a szám”

Jacques Laffite, hatszoros futamgyőztes versenyző

 

"Egyszerűen utánozhatatlanul gyors volt a volán mögött, sosem láttam addig hasonlót.  Olyan dolgokat próbált meg, és hajtott végre sikerrel, amire másoknak esélye sem lett volna. Rengeteg veszélyes és kétes szituációból volt képes kikecmeregne briliáns tehetségének köszönhetően”

Alan Henry, szakíró

 

„Egy hasonló szituációban (Villeneuve balesete – a szerk.) én minden bizonnyal halálra rémültem volna. Abban azonban biztos vagyok, hogy Gilles-lel nem ez történt, ahogy én ismerem őt, csakis egy dolog járhatott a fejében: őszinte düh saját maga iránt, amiért elrontott egy tökéletesnek tűnő kört”

Eddie Cheever, Formula-1-es versenyző, Indy500-as győztes

 

„A halála egy csodálatos bajnoktól fosztott meg minket – ráadásul egy olyantól, akit nagyon kedveltem, szerettem. A múltam tele van sebekkel: meghaltak a szüleim, elvesztettem a bátyámat, a fiamat. Az emlékeimben viszont megőriztem őket, és ha visszanézek a múltba, minden szerettem arcát tisztán látom, és sosem felejtem. Gilles-é is ott van köztük…”

Enzo Ferrari, csapatfőnök

 

"Sohasem láttam még akkora tehetséget a pályán, mint Gilles, és sohasem éreztem még hasonló rajongást pilóta iránt. A halálával egy kicsit belőlem is elveszett valami..."

Nigel Roebuck, szakíró, Villeneuve barátja

 

"Gilles volt a motorsport történetének leggyorsabb versenyzője. De számomra ennél sokkal többet jelent a tény, hogy emberként sem ismertem nála kiválóbbat"

Jody Scheckter, 1979 világbajnoka, Villeneuve csapattársa a Ferrarinál 1979-ben és 1980-ban

Nyugodj békében, Gilles. Te voltál a legnagyobb.

Villeneuve halálos balesete az 1982-es Belga Nagydíj időmérő edzésén

Gilles Villeneuve
Pályafutása számokban
Versenyek száma: 67
Pole position: 2
Győzelmek: 6
Leggyorsabb kör: 7
Pontok: 106
Legjobb világbajnoki helyezés: 2. (1979)
Balesetek száma: 12