Premier League

A Liverpool négy góllal vágott vissza a Münchenre koncentráló Chelsea-nek

A Liverpool 4-1-re legyőzte hazai környezetben a harmatgyenge Chelsea-t az angol labdarúgó-bajnokság 37. fordulójának keddi zárómérkőzésén. A Vörösök ezzel visszavágtak az FA-kupa döntőjében elszenvedett vereségért, a Kékek számára eldőlt, hogy a hatodik helyen végeznek a Premier League-ben.

A szezonban negyedszer csapott össze a két csapat, a bajnokságban majd a Ligakupában a Liverpool győzött a Stamford Bridge-en, de a legfontosabb mérkőzésen, a szombati FA-kupa döntőben a Chelsea nyert. A Vörösöket a visszavágás fűtötte, a londoniak részéről pedig még élt a matematikai remény, hogy a Bajnokok Ligája-döntőtől függetlenül a Premier League-ben kiharcolhatják a BL-indulást. A vendégek csatára, Fernando Torres már ötödször nézett farkasszemet egykori csapattársaival, de tavaly januári eligazolása óta először tért vissza az Anfieldre. A legutóbbi, Mersey-partján rendezett párharcot a Liverpool nyerte, a spanyol csatár duplájával...

Ugyan Roberto Di Matteo javarészt a B csapatot játszatta, ez sem volt magyarázat egyik-másik játékos teljesítményére az első félidőben, a Liverpool lefocizta a pályáról a Kékeket. Az iram óriási volt, a Vörösök nagy hévvel fociztak, bár Luis Suárez, majd Andy Carroll távoli lövése veszélytelen volt az elején, a másik oldalon Ivanovics egy jobbról érkező szöglet után a bal oldali kapufára fejelt. Ezután viszont a hazaiak percei következtek, Suárez jobbról befelé cselezve áthámozta magát John Terryn, az ötös jobb sarkánál visszagurította a labdát, ami Michael Essienről pattant a hálóba (1-0).

A 25. percben Maxi Rodríguez balról indította a középen érkező Jordan Hendersont, John Terry elcsúszott, a középpályás akadálytalanul elrobogott mellette, és Turnbull fölött a bal alsó sarokba helyezett (2-0). Három perc múlva bal oldali sarokrúgás után Carroll fejelte vissza a labdát, középen Agger tisztán a hálóba bólintott (3-0).

A 34. percben Ross Turnbull mentette meg az újabb góltól a Chelsea-t, Carroll jobb oldali lövését védte. Egy perccel később a felső léc akadályozta meg Fernando Torrest abban, hogy jobbról, éles szögből nagy gólt rúgjon a Kop előtt. A 42. percben Stewart Downing remek lövést eresztett meg kissé jobbról, 18-ról, ekkor is a felső lécen csattant a labda. A játékrész hosszabbításában a középpályás javíthatott volna, Braniszlav Ivanovics odakönyökölt Carrollnak, Kevin Friend jogosan fújta be a büntetőt, csakhogy Downing másodjára is a kapufát találta el, a kipattanót Andy Carroll mellélőtte.

Az 50. percben szépített a Chelsea, Florent Malouda ívelt be jobbról szabadrúgásból, Ramires melléről-hasáról pattant a labda a hálóba (3-1). A 61. percben az addig jól teljesítő Turnbull is benne volt az újabb gólban, egy balról hazagurított labdát Jonjo Shelveyhez rúgott, aki 29 méterről az üres kapuba zúdította azt (4-1).

A Liverpool négy góllal vágott vissza

A 72. percben zárkózhatott volna a Chelsea, de a még kiegészítő embernek sem számító Romelu Lukaku Reinába fejelte a labdát ziccerben. A hajrában a nagy tehetségnek tartott, csereként beálló 17 éves Raheem Sterling lőtt nagy helyzetben balról csúnyán fölé, majd Suárez próbálkozott a gólszerzéssel, hiába. A Liverpool 4-1-re győzött, és visszavágott a kupadöntős vereségért, más kérdés, hogy sokra nem megy a bajnokságot tekintve ezzel a sikerrel.

A Chelsea végképp lemondhat a biztos BL-indulásról, a Bajnokok Ligája-sikerrel vívhatja ki azt, kést szorongatva ezzel az Arsenal-Tottenham-Newcastle hármas torkának. A Kékek szezonbeli legsúlyosabb vereségüket szenvedték el, a rengeteget hibázó John Terryvel az élen botrányosan gyengén futballoztak, ennél fényévekkel többre lesz szükségük a Bayern ellen Münchenben.

A találkozó összefoglalója

Premier League, 37. forduló:
FC Liverpool-Chelsea 4-1 (3-0)
gólszerző: Essien (19. - öngól), Henderson (25.), Agger (28.), Shelvey (61.) illetve Ramires (50.)
 
Hétfőn játszották:
Blackburn Rovers-Wigan Athletic 0-1 (0-0)
gól: Alcaraz (87)
 
Vasárnap játszották:
Manchester United-Swansea City 2-0 (2-0)
g: Scholes (28.), A. Young (41.)
 
Queens Park Rangers-Stoke City 1-0 (0-0)
g: Cissé (89.)
 
Bolton Wanderers-West Bromwich Albion 2-2 (1-0)
g: Petrov (24., 11-esből), Jones (72., öngól), illetve Brunt (75.), Morrison (90.)
 
Aston Villa-Tottenham Hotspur 1-1 (1-0)
g: Clark (35.), illetve Adebayor (61., 11-esből)
kiállítva: Rose (49., Tottenham)
 
Fulham-Sunderland 2-1 (2-1)
g: Dempsey (12.), Dembele (35.), illetve Bardsley (34.)
 
Wolverhampton Wanderers-Everton 0-0
 
Newcastle United-Manchester City 0-2 (0-0)
gól: Y. Touré (70., 89.)
 
Szombaton játszották:
Arsenal-Norwich City 3-3 (1-2)
gól: Benayoun (2.), van Persie (72., 80.), illetve Hoolahan (12.), Holt (27.), Morison (85.)