NHL

Söpréssel nyugati döntős a Kings

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásának vasárnapi kora esti mérkőzésén a Los Angeles Kings 3-1-re legyőzte a St. Louis Bluest, és kivívta a bérletét a főcsoportdöntőbe.

Cserealapból playoff-hős

Amikor a Los Angeles Kings az idei cserestop előtt pár nappal szert tett Jeff Carter játékjogára, rögtön felröppentek a pletykák, miszerint a csapatkapitányként szolgáló Dustin Brown szolgálatai feleslegessé váltak Los Angelesben, főleg, hogy nem is teljesített úgy, ahogy azt a sok szurkoló várta volna tőle. Rögtön a következő meccsen mesterhármassal vetett véget az elcseréléséről szóló mendemondáknak, de igazán csak a rájátszásban mutatott játéka alapján vált biztossá a maradása.

Brown eddig komolyan veszi a feladatkörét, miszerint csapatkapitányként köteles példamutató játékával megihletni a társait. Már a Vancouver ellen is brillírozó amerikai csatár varázslata a Blues ellen sem vált kámforrá, és a negyedik mérkőzésre is tartogatott meglepetést a kiesés ellen küzdő Zenészek számára.

Az első harmadban a Kings gyorsan le akarta tudni a továbbjutás kérdését, és a Bluesnak időbe tellett, mire felvette a ritmust a hazaiakkal. Az első húsz perc alatt nem is igazán sikerült ez nekik, de egy elszámított sorcsere után Kevin Shattenkirk maradt szabadon a pálya jobb szélén, és palánk mellől elindított lökete bevágódott Jonathan Quick kapujának bal felső sarkába. Ez az egyenlítő találat a játékrész összes lendületét elvehette volna a hazaiaktól, és a vendégek javára fordíthatta volna a mérkőzést, azonban Brown nem nyugodott, míg vissza nem szerezte a vezetést a Kingsnek.

A folytatás már a Királyok másik kulcsfigurájáról szólt, nevezetesen Quickről, aki egyedül tartotta a lelket a csapatában. A Blues nagyon rákapcsolt, de a tizennégy lövés mellett gólra nem futotta tőlük, mivel Quick ismét előhúzta az ellenfelet frusztráló kártyát, és védést védésre halmozott. Húsz perc választotta el a vendégeket a söpréstől, és a második játékrész alapján számítani lehetett az újabb egyenlítő találatra a részükről.

Ennek ellenére a szünetben rendet rakott Darryl Sutter vezetőedző a Kings játékosainak fejében, és a záró harmad az előzetesekkel ellentétben kiegyenlített játékot hozott. Az utolsó percre még Ken Hitchcock megpróbálkozott a kapus lehozatalával, annak tudatában, hogy a Blues mindösszesen egyszer talált be a párharc során emberelőnyben. A húzás nem is hozta meg a gyümölcsét, ellenben Brownnak újabb lehetőséget adott, hogy öregbítse hírnevét a Los Angeles-i szurkolók körében: duplázott üres kapura majd fél perccel a vége előtt, eldöntve ezzel a Blues sorsát.

A Kings tehát a nyugati első helyezett búcsúztatása után a másodikat is kiejtette a rájátszásból, és hátradőlve várhatja a főcsoportdöntős ellenfelét, aki majd a Phoenix és a Nashville párharcából fog kikerülni. A Királyok utoljára 1993-ban jutottak ilyen messzire, akkor a Wayne Gretzkyvel fémjelzett együttes egészen a Stanley-kupa döntőjéig menetelt, ahol öt meccsen kikapott a Montrealtól.