NHL

Győzelemmel ünnepelte szülinapját Martin Brodeur

  • Molnár Dávid

A New Jersey Devils már 3-1-re vezet összesítésben a Flyers ellen, miután a negyedik találkozón a kapus, Martin Brodeur szülinapján 4-2-re győzedelmeskedtek hazai pályán.

Szülinapi ünneplés győzelemmel és assziszttal

A New Jersey Devils a legendás kapusának, Martin Brodeurnek a 40. születésnapján próbált meg 3-1-es előnyre szert tenni a Philadelphia elleni párharcban hazai pályán. A Philadelphia ezt megkavart sorokkal igyekezett megakadályozni. Bár két évvel ezelőtt továbbjutottak a Boston ellen 0-3-as hátrányból, tisztában voltak vele, hogy a történelem nem az 1-3-as hátrányba kerülő csapatok pártját fogja: az NHL-ben mindösszesen 21 csapat állt fel és jutott tovább ilyen helyzetből. Nem beszélve arról, hogy a Devils még nem vesztett el párharcot 3-1-es vezetésből.

A Devils kezdte nagyobb vehemenciával a mérkőzést, azonban a második és a harmadik meccshez hasonlóan először a Philadelphia csapott le. A Flyers az első emberelőnyét még kihasználatlanul hagyta, azonban rögtön utána kaptak egy újabb lehetőséget, amit pillanatok alatt értékesítettek. A narancsmezesek öröme nem lehetett teljesen felhőtlen, hiszen eddig csak a Pittsburgh elleni hatodik találkozót nyerték meg a playoffban úgy, hogy ők lőtték az első gólt a meccsen.

Némileg megnyugodhattak a kilátogató vendég szurkolók, miután Claude Giroux emberhátrányból duzzasztotta kétgólosra a Flyers előnyét, alig két perccel Scott Hartnell találatát követően. Az emberelőnyben elszenvedett gól látszólag megfogta az Ördögök lendületét, viszont az utolsó másodpercekben mégis sikerült a szépítés, miután Petr Sykora a kapu közvetlen közeléből beirányította Marek Zidlicky lövését Ilja Brizgalov hálójába.

Sykora kozmetikázása után folytatódott a Devils nyomás, ami még a harmad vége előtt meghozta a gyümölcsét - Zidlicky ezúttal a végrehajtó szerepét töltötte be, miután Bryce Salvador szemfülesen észrevette a berobbanó cseh védőt, és az ütőjére varázsolta a korongot. A 2-2-es eredménnyel a Flyers volt elégedettebb, és a második harmadban sem tett sok mindent az előny visszaszerzése érdekében - de lehet úgy is mondani, hogy a Devils nem sok teret engedett a riválisának. Már-már úgy tűnt, hogy Ilja Brizgalov a második találkozóhoz hasonlóan megússza a harmadot bekapott gól nélkül pompás védéseinek köszönhetően, de végül csak meglett az eredménye a Devils mezőnyfölényének, és az egykor Flyers által draftolt Dainius Zubrus a mérkőzés során először vezetéshez juttatta a hazaiakat.

A záró harmadra már a Flyersen volt a sor, hogy felmutasson valamit, és ennek megfelelően több veszélyesnek tűnő támadást is vezettek, de a Devils védők időben megálljt tudtak parancsolni a kibontakozó játéknak. Amikor már ők is tehetetlennek bizonyultak, utolsó védőfalként Brodeur semlegesítette a Flyers próbálkozásait. Az utolsó percekre emberelőnyhöz jutott a Devils, és el is dönthette volna a találkozót, de a Flyers kitűnő védekezése elodázta a Devils örömöket. A kivédekezett emberhátrány után jöhetett a rizikós húzás Peter Laviolette vezetőedző részéről, és lehozta a hátralévő másfél percre az orosz portást.

Ahogy a második meccsen, most sem társult pozitív eredmény Laviolette döntéséhez, mivel Zubrus ki tudta használni a Flyers védők zavarát, akik között egy felszabadított korong maradt gazdátlanul. A litván csatár egy védő szorításában eredhetett neki a kapunak, és végül szabálytalanul el is kaszálták, de a pakk így is áthaladt a gólvonalon. A gólt mindenképp megadták volna, de Zubrus legalább így valódi találatot ünnepelhetett, aminél Brodeur még asszisztot is jegyzett, az idei playoffban már a harmadikat.

A Devils győzelemmel abszolválta a két hazai mérkőzését, és már 3-1-re vezet a Philadelphia elleni párharcban. Az Ördögök sosem veszítettek el párharcot ilyen vezetés után, viszont a neheze még hátra van számukra. 2000-ben pont a Flyers ellen fordítva jutottak nagydöntőbe 1-3-as hátrányból, és valószínűleg Jaromir Jagréknek úgy lenne édes a bosszú, ha idén hasonló módon állnának fel és harcolnák ki a továbbjutást.