NBA

Kisöpörték a címvédőt

  • Barcsai Róbert

Szombaton négy mérkőzéssel folytatódott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszása. Izgalmakban nem volt hiány, hiszen a nap kérdése az volt, hogy vajon a címvédőt kisöprik-e már az első körben? A válasz igen, hiszen a Thunder óriási hajrával 103-97-re nyert Dallasban.

Orlando-Indiana

Életbevágóan fontos lett volna megnyernie az Orlandónak a párharc negyedik mérkőzését, a Magic ugyanis 2-1-es hátrányban volt a szombati összecsapást megelőzően. Ehhez képest a hazaiak nem tudták megverni a Pacerst, akik hosszabbításban csikarták ki a 101-99 arányú győzelmet. A szoros első félidőt követően ismét döntő fontosságúnak bizonyult a harmadik negyed, amelyet 27-17-re nyert a Pacers, ám a Magic küzdeni akarásáról tesz tanúbizonyságot az a tény, miszerint a hazaiak 19 pontos hátrányt dolgoztak le az utolsó játékrészben. A hosszabbításban aztán George Hill pontjai döntöttek, aki sorozatban hat egységet szerzett, 2.2 másodperccel a vége előtt pedig két büntetőt is értékesített, amely sorsdöntőnek bizonyult. A mérkőzés után a hazaiak vezetőedzője, Stan Van Gundy így értékelt: „ Azon dobások közül legalább egy kimaradhatott volna, mert úgy gondolom, hogy a srácok nagyon keményen dolgoztak, és megérdemelték volna.”

A hazaiaknál nagy meglepetésre szinte mindenki hozta a tőle elvárhatót, Glen Davis például 24 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával zárt, míg Jason Richardson is elkönyvelhetett 25 pontot. A mérkőzés legeredményesebb játékosa a vendégek erőcsatára, David West volt 26 egységgel, ám a meccs embere a kulcshelyzetekben kiválóan játszó George Hill volt 12 ponttal.

A párharc állása négy mérkőzés után: 3-1 az Indiana Pacers javára.

Los Angeles Clippers-Memphis

Hihetetlenül izgalmas összecsapást hozott a Clippers-Grizzlies párharc harmadik mérkőzése, amelyet végül 87-86-ra nyertek Chris Paulék. A Pacers-meccshez hasonlóan itt is szoros első félidőt láthattunk, a harmadik negyedben pedig a vendégek léptek el, ám a záró játékrészt itt is a hazaiak uralták. A mérkőzés furcsasága, hogy a Clippers 30 büntetőjéből 17-et elrontott, ami majdnem a győzelembe került, mivel az utolsó 12 másodpercben sorozatban öt szabaddobást is elhibázott a hazai gárda, miközben Rudy Gay két triplát is értékesített, azonban az utolsó már neki sem sikerült. A hazaiak vezetőedzője, Vinny Del Negro később így nyilatkozott: „Kiválóan védekeztünk a negyedik negyedben. Rudynak nehéz dobásai voltak, ám kihagytunk 17 büntetőt. Hullámzóan játszottunk, a harmadik negyed nagyon elment, de akkor is szorosan ott tudtunk lenni az ellenfél nyakán.”

Chris Paul ismét fenomenális estén van túl, hiszen 24 pontjával és 11 gólpasszával dupla-duplát ért el, Blake Griffin 17, Randy Foye pedig 16 egységgel segítette az irányítót. Érdekesség, hogy Caron Butler törött keze ellenére is vállalta a játékot, ő 22 perc alatt 4 pontot tett a közösbe. A másik oldalon Rudy Gay nyújtott kiemelkedőt, 24 pontot ért el, Zach Randolph pedig tavalyi önmagát idézve 17 egységet könyvelhetett el.

A párharc állása három mérkőzés után: 2-1 a Los Angeles Clippers javára.

Dallas-Oklahoma City

A címvédő számára nem kis tétje volt a mai mérkőzésnek, ugyanis egy esetleges vereséggel az a csúfság eshetett volna meg a Dallasszal, hogy kisöprik őket a rájátszás első körében. Nowitzkiék számára a rémálom végül valósággá vált, ugyanis a Thunder 103-97-re hozta a negyedik meccset Dallasban. Ugyan félidőben még döntetlen állt az eredményjelzőn, a harmadik negyedben a Mavs 13 pontos előnyre tett szert, ám a vendégek kiválóan harcoltak, ugyanis a záró játékrészt 35-16-ra nyerték úgy, hogy a Dallas az utolsó szűk hat percben képtelen volt betalálni. Kevin Durant a mérkőzés után így nyilatkozott csapata küzdeni tudásáról: „Nem adtuk fel. Úgy gondolom, hogy ez a csapatunk legnagyobb előnye, ebben nagyon sokat fejlődtünk. Soha nem adjuk fel.”

James Harden a Dallas Mavericks elleni negyedik mérkőzésen

Kulcsfontosságú mérkőzésről lévén szó, Dirk Nowitzki kiváló produkcióval rukkolt elő, a német ugyanis 34 pontot szerzett, sőt, még a veterán Jason Kidd is megemberelte magát, aki 16 egységgel Nowo mögött a második legeredményesebb Mavs játékosnak bizonyult. A vendégeknél Kevin Durant 24 pontot ért el, ám a csapat második legponterősebb játékosának, Russel Westbrooknak nem igazán ment a játék, mivel 12 dobásából csak 3-at értékesített, a Thunder kispadján azonban ült egy bizonyos James Harden, aki 29 pontot rámolt be.

A párharc végeredménye: 4-0 az Oklahoma City Thunder javára.

Utah-San Antonio

A nap zárómérkőzésén 102-90-re nyert a Spurs, így Tony Parkerék 3-0-s előnybe kerültek a Utah Jazzel szemben. A félidőben két ponttal vezető vendégek 5-5 egységgel nyerték a záró két játékrészt, így magabiztosan szerezték meg a harmadik győzelmüket a párharc során. Mivel az NBA rájátszásának történetében még soha nem volt olyan csapat, amely 3-0-s hátrányból tudott volna fordítani, ezért nagy valószínűséggel továbbjutónak mondhatja magát a San Antonio.

A Jazz legjobbjai kiválóan teljesítettek, Devin Harris és Al Jefferson ugyanis 21-21 pontot termelt, ám mivel nem érkezett komolyabb segítség a többiektől, így még ez a produkció is kevésnek bizonyult a kiváló formában pattogtató Spurs ellen. A vendégeknél ismét Tony Parker bizonyult a legeredményesebbnek, méghozzá 27 ponttal, csapattársa, Tim Duncan pedig 17 egységet termelt.

A párharc állása három mérkőzés után: 3-0 a San Antonio Spurs javára.

NBA
Rájátszás, 8. játéknap
Orlando-Indiana 99-101 h.u.
Los Angeles Clippers-Memphis 87-86
Dallas-Oklahoma 97-103
Utah-San Antonio 90-102