Kajak-kenu

Kemény válogatók és laza tesztversenyek is várnak Vajda Attiláékra

  • MTI
megosztom

Szombaton és vasárnap a Szeged melletti Maty-éri pályán rendezik a kajakosok és kenusok idei első versenyét, amely négy számban - férfi K-1 1000, K-2 200, C-1 200 és C-2 1000 m-en - válogató lesz a május 16-17-én sorra kerülő, poznani olimpiai pótkvalifikációs regattára.

Magyarország eddig a maximális hat női kajakos, valamint hét férfi kajakos és egy kenus kvótával rendelkezik a londoni ötkarikás játékokra, a fennmaradó egy férfi kajakos, illetve három kenus indulási jog megszerzésére a lengyelországi viadalon nyílik lehetőség.

Storcz Botond szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta: amelyik egység az említett négy számban megnyeri a hétvégi viadalt, utazhat Poznanba, ahol párosban csak az első, egyesben pedig az első két hely ér majd kvótát. A mostani győzelem ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az adott hajó - sikeres kvalifikáció esetén - már olimpiai induló is, ehhez újabb válogatót kell majd nyerni.

A szegedi verseny a többi számban csak úgynevezett tájékoztató lesz, ezért többen - így például a legjobb női kajakosok - nem szállnak vízre. Ott lesz viszont Peking kenus olimpiai bajnoka, Vajda Attila, és férfi K-2 1000 m-en is nagy csatára van kilátás az idén ismét együtt lapátoló Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó, a Dombvári Bence, Vereckei Ákos alkotta egység, Szalai Tamás és Gönczy Gábor, valamint a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Dombi Rudolf, Kökény Roland páros között.

A futamok mindkét napon 9:30 órakor kezdődnek majd a Maty-éren.

megosztom