NBA

Egy győzelemre a továbbjutástól a Thunder és a Heat

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának csütörtöki játéknapján toronymagasan nyert az Oklahoma és a Miami, így mindkét csapat 3-0-ra vezeti a párharcát.

New York-Miami

Égető szüksége lett volna a New Yorknak egy győzelemre a Miami ellen, ám ehhez képest Carmelo Anthonyék totális csődöt mondtak, mivel hazai pályán szenvedtek 87-70 arányú vereséget. A rendkívül jó védekezést hozó első félidő végén még 40-36-ra vezetett a Knicks, ám a szünet után megtáltosodott a Heat. A harmadik játékrészben Dwyane Wade vezérletével már átvette a vezetést a vendég együttes, a záró negyedben pedig James 17 pontjával már abszolút nem tudott mit kezdeni a New York, és 29-14 arányban veszítette el az utolsó játékrészt. A Knicks mai vereségével rekordot döntött, hiszen sorozatban 13 playoff-meccset veszített a gárda, és ha vasárnap is kikapnak a Heattől, akkor bizony újabb csúcsot állít fel a csapat, mivel ebben az esetben zsinórban harmadik söprését könyvelhetné el a Knicks.

Carmelo Anthony végképp elvesztette a fonalat a mai meccsen, hiszen Melo ezúttal 7/23-as mezőnymutatót tudott hozni, amely 22 pontra volt elég. Anthonyval együtt szinte teljes csapat csődöt mondott, amelyet jól tükröz a 32%-os mezőnybeli pontosság, egyedül Tyson Chandler nyújtott értékelhető teljesítményt, ő 10 pontja mellett 15 lepattanót szedett össze. A vendégek legjobbja ezúttal is LeBron James volt, aki ma 32 pontig jutott, de Dwyane Wade (20 pont) és Mario Chalmers (19 pont) is tarthatatlannak bizonyult. Erik Spoelstra így vélekedett James teljesítményéről: „Amikor négy személyink volt már, akkor James a pálya mindkét oldalán hatalmas játékokat mutatott be.”

A párharc állása három mérkőzés után: 3-0 a Miami Heat javára.

Dallas-Oklahoma City

Két rendkívül szoros vereséget követően a Dallas is nyerni tért haza, ám Nowitzkiék számítását csúnyán keresztülhúzta a Thunder, akik 95-79-re nyertek a címvédő otthonában. A vendégek az egész mérkőzés alatt kiválóan védekeztek, hiszen 11 alkalommal könyvelhettek el labdalopást, valamint hétszer blokkoltak Mavs-dobást, mindemellett pedig a támadóoldalon is nagyon hatékony volt a Thunder, mivel csak nyolcszor adták el a labdát. Ennek a kiváló játéknak köszönhetően félidőben már kilenc pont volt a vendégek előnye, ami a harmadik negyed végére 18 egységnyire hízott, így a záró játékrész már csak formalitás volt, mint ahogy nagy valószínűséggel a párharc hátralévő része is az lesz. Scott Brooks, a Thunder vezetőedzője így nyilatkozott csapata kiváló védekezéséről: „Védekezésben annyira jók voltunk, mint amennyire jók lehetünk egy igazán erős támadójátékot játszó csapattal szemben, akik valóban jól mozgatják a labdát.”

Kevin Durant az Oklahoma City Thunder játéksoa

Hazai oldalon szinte mindenki gyenge napot fogott ki, amelyet a 34.2%-os mezőnymutató is tükröz. Dirk Nowitzki 17 pontot tett a közösbe, ám a többiek rendkívül gyengén dobtak, Jason Terry 11 pontot termelt, Jason Kidd pedig 12-t, ám a két hátvéd 22 kísérletéből csak hetet tudott értékesíteni. A vendégeknél Kevin Durant 31, Russel Westbrook pedig 20 pontot ért el, amely kiegészülve James Harden és Derek Fisher kispadról érkező 10-10 egységével felülmúlhatatlannak bizonyult a címvédő számára.

A párharc állása három mérkőzés után: 3-0 az Oklahoma City Thunder javára.

NBA
Rájátszás, 6. játéknap
New York-Miami 70-87
Dallas-Oklahoma City 79-95