Debrecen

Aszimmetrikus egykaréjos lelátó, ködszínház a Nagyerdei Stadionban - fotó

megosztom

Elkészült az új debreceni labdarúgó-stadion koncepció terve, amelyet csütörtökön mutatnak be a Kölcsey Központban egy konferencián. A DVSC-Teva hivatalos honlapján közölte a látványterveket.

A látványtervekben ködszínház, fényjáték szökőkút is szerepel.

A dehir.hu beszámolója szerint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásai alapján a 4. kategóriába sorolt, 20 ezer férőhelyes stadion épül Debrecenben – jelentette be Kósa Lajos április közepén. A polgármester azt mondta, hogy a debreceni közönség igényeihez igazodva elsősorban sport-, kulturális és szabadidős központ lesz az új stadion, nem pedig bevásárlóközpont.

A pálya 68x105 méteres lesz, négy sportolói és három bírói öltözőt alakítanak ki az arénában. A létesítménynek fontos része az aszimmetrikus lelátó, mely az adott lehetőségeket kihasználva a maximális nézőszám elérését biztosítja. Az egykaréjos lelátó-kialakítás a funkcionális egyszerűségen túl a közösségi összetartozás érzetét is erősíti.

A portál arról is ír, hogy a leendő aréna környékét is megújítanák, számtalan kikapcsolódást, sportolást szolgáló létesítményt alakítanának ki a területen. A tervezési alapelv a Nagyerdő megóvása, faállományának lehetőség szerinti maximális védelme volt. A parkba egy hullámzó vonalvezetésű, pihenő és vízfelületeket is tartalmazó, 1100 méter hosszúságú sétaút kerül, mely a stadion látogatói megközelítésén túl több aktív zónára osztja a parkot. Az érkezési téren ködszínház, fényjáték szökőkút fogadja az ide látogatókat, mely alatt egy 300 férőhelyes mélygarázst alakítanak ki. Ezen a területen gördeszka pálya is helyet kap. Az északi kapu megőrzendő pilonjain keresztül tárul fel egy rendezvénytér. A sportterületeket a park szintjén fitness és szabadidő funkcióhoz csatlakozó terek gazdagítják. A park vegetációval sűrűbben nőtt, keleti területén tanösvényt, valamint erdei futópályát alakítanak ki. A park zöld lombkoronája alatt egyedülálló sport- és rekreációs terület jöhet létre, mely a Nagyerdő jelenleg is meglévő vonzerejére épít. A remények szerint a Nagyerdő egy találkozási hellyé válhat, ahol mind a város, mind a környező települések lakosai programra találhatnak. Az új debreceni stadiont a tervek szerint 2014 márciusában adják át.

 

megosztom