NBA

Alázott a Spurs és a Pacers

  • Barcsai Róbert

Három mérkőzést rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának ötödik játéknapján, amelyen többek közt az is eldőlt, hogy a San Antonio 2-0-al utazhat Salt Lake Citybe, a Pacers visszavette a hazai pálya előnyét, a Memphis pedig egyenlített.

San Antonio-Utah

Hiába bizakodott a Utah Jazz gárdája a második mérkőzés előtt, ugyanis a Spurs csúnyán megalázta Al Jeffersonékat. A 114-83 arányban győzedelmeskedő hazai együttes ugyanis már az első félidőben eldöntötte a meccs sorsát, amelyet 53-28-ra hoztak Parkerék. A Utah mind támadásba, mind védekezésben nagyon gyengén teljesített, hiszen a csapat mezőnykísérleteinek csupán 34%-át értékesítette, míg a Spursnél ugyanez a mutató 57% volt.

San Antonio Spurs a Utah Jazz elleni harmadik mérkőzésen

Érdekesség, hogy a hazaiaknál most elsősorban nem a nagy öregek játszottak kiemelkedően, hanem a fiatalok teljesítettek várakozáson felül. Kawhi Leonard például 17, Danny Green 13, Gary Neal 11, míg DeJuan Blair 10 pontot termelt. Az idősebb vonalat ma inkább Parker képviselte, aki 27 percnyi játékidő alatt 18 pontot és 9 gólpasszt könyvelhetett el. A Jazz oldalán ezzel szemben egymást múlták alul a játékosok, a vendégek teljes keretéből ugyanis csak ketten tudták elérni a 10 pontos határt, név szerint Al Jefferson és Josh Howard, akik ketten együtt 24 dobásból csak 8-at tudtak értékesíteni. A meccs után a vendégek irányítója, Devin Harris így látta csapata helyzetét: „Hogy a párharc már lefutott lenne? Természetesen nem. Idegenben eddig is szenvedtünk, otthon viszont sokkal jobbak vagyunk. Innentől kezdve csak a következő meccsekre koncentrálunk, ellenfelünk viszont jó játékkal nyerte az első két összecsapást.”

A Párharc állása két mérkőzés után: 2-0 a San Antonio Spurs javára.

Orlando-Indiana

Az Indiana könnyed, 97-74-es idegenbeli győzelemmel vette vissza a hazai pálya előnyét a párharc harmadik mérkőzésén. A Pacers jobban kezdte a meccset, hiszen az első negyedet 9 pontos előnnyel zárták a vendégek, ám a kulcs (hasonlóan a második meccshez) ezúttal is a harmadik játékrész volt, amelyet 32-17-re nyert meg az Indiana. A Pacers egyébként rendkívül jó védekezést mutatott be, Ryan Anderson például csak a negyedik negyedben talált be először.

A vendégek sztárjai végre azt hozták, amelyet a szakértők is elvártak tőlük a párharc kezdetét megelőzően, ugyanis Danny Granger 26 ponttal a teljes mezőny legjobbjának bizonyult, Roy Hibbert pedig tíz mezőnykísérletéből nyolcat értékesítve 18 egységet termelt, amelyet 10 lepattanóval egészített ki. Hazai oldalon egyedül Glen Davis nyújtott értékelhető produkciót, aki 22 pontjából 16-ot a második játékrészben szerzett, ezzel meccsben tartva csapatát, ám mint kiderült, ma még ez is kevésnek bizonyult. Danny Granger így nyilatkozott csapata jó teljesítményéről: „Az a vereség valóban felébresztett minket. Megmutatta, hogy az Orlando valójában mire is képes, én akkor már tudtuk, hogy ebben a párharcban tényleg nagyot kell játszanunk. Sokat fejlődtünk, elsősorban védekezésben. A támadásunk még hullámzó, de védekezésben nagyon jók vagyunk.”

A párharc állása három mérkőzés után: 2-1 az Indiana Pacers javára.

Memphis-Los Angeles Clippers

Ezúttal nem szórakozta el előnyét a Memphis Grizzlies csapata a Los Angeles Clippers ellen, így a Macik 105-98-as győzelmükkel kiegyenlítették a párharc állását. Habár az első negyed után még a vendégek voltak előnyben, a két középső játékrészt magabiztosan hozta a Grizzlies, a záró negyedben Gasolék pedig képesek voltak megtartani előnyüket. A hazaiak kiválóan használták ki a Clippers bizonytalanságát, hiszen a vendégek 21 eladott labdájából 25 pontot szerzett a Grizzlies. A mérkőzés után erre a vendégek vezetőedzője külön kitért: „Túl sok eladott labda, túl sok támadólepattanó. Ebből élt a Grizzlies.”

A hazaiak kezdőötöséből csupán Marc Gasol nem tudta elérni a bűvös 10 pontos határt, Rudy Gay 21, Mike Conley 19, Zach Randolph 15, Tony Allen pedig 10 egységet könyvelhetett el. A Memphis továbbá komoly segítséget kapott a kispadról is, hiszen O.J. Mayo 20, míg Marreese Speights 11 egységet ért el. A vendégeken érződött Caron Butler hiánya, hiszen a kezdőből csak Paul és Griffin teljesített kiemelkedően: előbbi 29, utóbbi pedig 22 pontot termelt.

A párharc állása két mérkőzés után: 1-1

NBA
Rájátszás, 5. játéknap
San Antonio-Utah 114-83
Orlando-Indiana 74-97
Memphis-Los Angeles Clippers 105-98