Szocsi 2014

A snowboarddal bővül a paralimpia programja

  • VNA

Két év múlva Szocsiban már a snowboardosok számára is rendeznek paralimpiai versenyeket - erről döntött az IPC csütörtökön.

A 2014-es téli olimpián már a snowboard is szerepelni fog a sportágak között - erről határozott csütörtökön a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC). "A téli sportok számára fontos, hogy minél több érdekes versenyszám szerepeljen a programban" - nyilatkozta Xavier Gonzalez az IPC főtitkára a döntés kapcsán.

Az új sportág felvételével immáron 72-re nőtt azon téli olimpiai versenyek száma, ahol két év múlva Szocsiban paralimpiai érmeket adnak át. A mostani bejelentés értelmében 2014-ben egy férfi és egy női para-snowboard versenyt rendeznek, amelyet egyelőre az alpesi sí versenyek keretében bonyolítanak le. Az ép sportolók versenyein is egyre népszerűbbek a snowboard számok, így nem meglepetés, hogy a parasportolók között is növekszik azok tábora, akik a téli havas száguldást választják.

Idén februárban a franciaországi Orciéresben rendeztek is már egy snowboard világbajnokságot, ahol 10 ország negyven para sportolója indult el. A férfiaknál az amerikai Evan Strong győzött, míg a nőknél a holland Bibian Mentel szerezte meg a győzelmet. A Szocsiban sorra kerülő paralimpiát 2014. március 7-16 között rendezik meg, a sportági kvalifikációs kritériumokat idén május 28-án hozzák majd nyilvánosságra. A legutóbbi paralimpiát 2010-ban Vancouverben rendezték meg, ahol 44 ország 502 sportolója 64 számban küzdött az aranyérmekért. Az éremtáblázatot a német csapat nyerte meg 13 aranyéremmel, melyek közül ötöt a tavaly novemberben visszavonult sífutó, Verena Bentele gyűjtött be.