NHL

A harmadik etapban szedte áldozatát a hirtelen halál

  • Molnár Dávid

A New York Rangers visszaszerezte a pályaelőnyt a Washington elleni párharcban, miután háromszoros hosszabbítás után Marian Gaborik találatával megnyerték a harmadik találkozót. A Phoenix nem tudta kihasználni Alexander Ragyulov és Andrej Kosztyicin hiányát a Nashville-nél, és a Ragadozók hazai pályán kerülték el a söprést.

Csak megérte a milliókat

Marian Gaborik, aki eddig a kritikák kereszttüzében találhatta magát gyatra playoff-teljesítménye miatt, egy csapásra hőssé vált New Yorkban. Csupán annyit kellett tennie, hogy egy maratoni hosszúságú mérkőzésen övé legyen a döntő szó. A gólérzékenységéről elhíresült szlovák gólvágó a harmadik hosszabbítás - tehát jóformán a második meccs - végéhez közeledve köszönt be Braden Holtbynak, és nyerte meg a meccset a Rangersnek.

"Amikor ilyen sokáig játszik az ember, a játék fejben dől el. Úgy éreztem, ha a meccs minél tovább fog tartani, annál nagyobb lesz az előnyünk, ugyanis mentálisan egy nagyon erős csapatunk van. A kulcs csupán az, hogy nem szabad feladni" - értékelte fiait John Tortorella, a Rangers vezetőedzője.

Ugyanakkor a majd négy és fél órás játék rendesen megviselte a feleket. Még Henrik Lundqvist, a Rangers kapusa is arról beszélt a meccs lefújását követően, hogy csupán arra vágyik, hogy végre ágyba dőlhessen. Mint azt már megszokhatta tőle a Rangers közönsége, Lundqvist ismét elévülhetetlen érdemeket szerzett a győzelemből: 45 lövést hárított, de a túloldalon Braden Holtby sem panaszkodhatott a teljesítménye miatt. A fiatal portás 47 védést mutatott be 49 kísérletből, ezen az estén azonban nem mindennapi tetteit nem koronázta siker.

Marian Gaboriknak ez volt a második találata a rájátszásban, és bár egy kis időre elhallgattatta a kritikusait, a Rangersnek a továbbiakban is szükség lesz az ő góljaira. Mindenesetre a minimumot teljesítették a Parkőrök, és visszaszerezték a pályaelőnyt a szériában. Most már elegendő lesz csupán a hazai meccseket hozniuk, és továbbjutnak. A Washingtont azonban nem szabad leírni, hiszen a Boston elleni párharc is hasonlóképpen alakult három mérkőzés eltelte után, és a végén mégis fővárosi diadalt hozott az a széria.

Nyolc év után nulláztak a Ragadozók

A körülmények nem a Predatorsnak kedveztek az első hazai találkozójuk előtt a Phoenix elleni párharcban. Nem elég, hogy a csapat 2-0-s hátrányba került az első két phoenixi meccs után, de még eltiltották egy meccsre Alexander Ragyulovot és Andrej Kosztyicint is. Méghozzá nem is az NHL, hanem maga a Predators menedzsmentje. Ennek pontos okait nem tudni, de Barry Trotz vezetőedző arra engedett következtetni, hogy a fehérorosz és az orosz csatár takarodó után távozott a csapat szállásáról, amivel kivívták a mesterük haragját.

Ahogy az már csak lenni szokott, a kedvezőtlen előjelek ellenére megemberelték magukat a Tennessee-beliek, és közülük is kitűnt Pekka Rinne, a finn kapusfenomén, aki ismét meg tudta csillogtatni valódi tudását, ami az előző körben a Detroit vesztét okozta. Rinne 32 védést bemutatva ért el shutoutot, amire utoljára nyolc évvel ezelőtt került sor a Nashville háza táján - legalábbis ami a playoff-mérkőzéseket illeti. 2004-ben a Detroit ellen 3-0-ra diadalmaskodtak a Ragadozók.

Ezúttal csak két gólra futotta a Nashville csatáraitól: előbb David Legwand, majd Mike Fisher talált be az első harmad közepén, alig egy percen belül. Ez bőven elegendőnek bizonyult Rinne munkásságának hála, hiába lőtte túl a vendég együttes a hazaiakat a meccs végére.

A Predatorsnak sikerült a szépítés a párharcban, és Barry Trotz annyira elégedett volt a látottakkal, hogy valószínűleg a negyedik mérkőzésre is ugyanezzel a felállással küldi ki a tanítványait a jégre. Ha a szakember számításai bejönnek, akkor a kétmeccses kihagyás végre felébreszti Ragyulovot és Kosztyicint is, és olyan teljesítménnyel térnek vissza, amit már nem lehetne pótolni.