NHL

Kovalcsuk nélkül egyenlített ki a Devils

  • Molnár Dávid

Csupán a New Jersey és a Philadelphia léptek pályára a keddi játéknapon az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásában. A Devils kénytelen volt nélkülözni Ilja Kovalcsukot sérülése miatt, azonban az Ördögöknek így is sikerült győzelemmel távozni a Flyers otthonából.

Két harmadig állt a Brizgalov-vár

Kedvező előjelekkel vághatott neki a keleti főcsoport-elődöntő második mérkőzésének a Philadelphia Flyers, hiszen a New Jersey Devils egyik legjobb csatára, Ilja Kovalcsuk, hátproblémák miatt nem léphetett pályára kedden a Wells Fargo Center jegén. A Flyers előtt így egy nagy esély adódott, hogy kihasználva az orosz szupersztár hiányát, 2-0-s előnnyel vonuljon majd a New Jersey otthonába.

A mérkőzést a Devils nagy elánnal kezdte, azonban a csattanó mégis a Flyersé lett, miután rögtön az első lövésükből betaláltak Martin Brodeur hálójába, újabb okot adva a közönségnek, hogy a nevét skandálva hecceljék a Devils legendás hálóőrét. Brodeur azonban fittyet hányt az őt frusztrálni próbáló Flyers drukkereknek, és a hátralévő időben megmakacsolta magát.

A Flyers a vezetés birtokában kissé elkényelmesedett, és csak Ilja Brizgalovon és a szerencsén múlt, hogy a Devils nem egyenlített ki. Zach Parisé emberelőnyben lőtt hatalmas kapuvasat, míg a többi lövést magabiztosan hárította. Önbizalma a második harmadban hágott tetőfokára, amikor a vendégek hatalmas nyomást helyeztek a jégen vegetáló Flyers játékosokra, de az orosz portás nem adott okot az örömre a vendégeknek, csupán a hazai szurkolóknak. Mezőnyben annyira a hazaiak fölé nőttek az Ördögök, hogy csupán az utolsó két percben futotta a Flyerstől kapura lövésre a második harmadban.

A záró játékrész elején el is dönthették volna a mérkőzést, mivel emberelőnnyel kezdték az utolsó húsz percet, de a Pittsburgh ellen szuperáló emberfóros egység a mai estén kudarcot vallott a Devils kitartóan védekező emberhátrányos védekezésével szemben. Ahogy az már lenni szokott ilyenkor, az elkényelmesedés megbosszulta magát, és a 44. percben Adam Larsson révén feliratkozott a Devils is az eredményjelzőre. Az újonc védőnek ez volt élete első playoff-mérkőzése, csak Kovalcsuk sérülése miatt jutott szerephez, amivel maximálisan élt, és valószínűleg komoly fejtörést fog okozni Peter Deboernek, hogy az orosz visszatérése után ki maradjon ki a keretből.

Az 1-1-es állás után felpörögtek a hazaiak is, és hol Brodeur, hol Brizgalov kapuja előtt adódtak nagy helyzetek. Végül utóbbi hálója rezgett meg ismét, David Clarkson szerezte meg a vezetést a vendégeknek. Ez volt a kanadai erőcsatár első találata az idei rájátszásban, amivel már adós volt a csapatnak a 30 gólos alapszakasz után. A folytatásban a Philly próbálkozott, de ismét csak az Ördögök nevethettek, miután Travis Zajac a kaput megkerülve a lenn ragadó Brizgalov mamutja felett emelte be a pakkot a ketrecbe.

A Flyersnek az utolsó négy percre még adódott egy nagy lehetőség, hogy a véghajrát izgalmassá tegyék, azonban az ötödik emberelőnyüket sem voltak képesek kihasználni. Sőt, Peter Laviolette, a Flyers vezetőedzője megpróbálkozott hat a négy elleni játékkal, miután lehozta Brizgalovot az extra csatárért cserébe, de ez a húzás ezúttal nem hozta meg a gyümölcsét: Adam Henrique blokkolása után Bryce Salvadorhoz került a játékszer, aki a saját bedobókörének magasságáról lőtte be a korongot az üres kapuba.

A Devils tehát Ilja Kovalcsuk nélkül egyenlítette ki a párharcot, és vette el a pályaelőnyt a Flyerstől. A következő két meccset Newarkban játsszák majd a csapatok, és Martin Brodeur reményei szerint nemcsak a 40. születésnapját ünnepelheti hazai pályán, hanem Devils-győzelmeket is.