Sportpolitika

Újabb korszakos ítéletet hozott a nemzetközi Sportdöntőbíróság

  • VNA

Dwain Chambers többéves jogi küzdelme úgy tűnik, hogy eredményre vezetett - a legújabb hírek szerint ugyanis eltörölhetik a Brit Olimpiai Bizottság szigorú belső szabályozását, amely tiltja a korábban doppingvétségen ért sportolóik benevezését az olimpiára.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőn délután jelenti be hivatalosan azt a döntését, amely jóval túlmutat az ügyet elindító brit sprinter, Dwain Chambers 2003-ban kirobbant dopping-esetén. A szervezet vasárnap meghozott döntése ugyanis a Brit Olimpiai Bizottság korábbi, még 1992-ben megfogalmazott, igencsak határozott álláspontját írja felül. A brit sportéletben évek óta tartotta magát az a koncepció, hogy a korábban doppingoláson ért sportolóikat többször már nem nevezik be a játékokra, függetlenül attól, hogy eltiltásuk esetleg már évekkel korábban lejárt.

Ezt az alapelvet teheti semmissé a mostani CAS-döntés, amely után a kiváló sprinter és olimpiai indulásáért évek óta küzdő Dwain Chambers vagy a korábbi eltiltását már szintén letöltő kerékpáros David Millar is ott lehetne a londoni olimpián. Chambers kilenc évvel ezelőtt kapott kétéves eltiltást, de hiába tért vissza, a pekingi olimpián ezen elvek miatt nem indulhatott el. Most Londonban a 100 méteres síkfutásban és a 4x100-as váltóban is nevezhetik őt a britek, ha a CAS ítélete jogerőre emelkedik.

Dwain Chambers a világbajnokságokon már indulhatott eddig is, de az olimpiáról le volt tiltva - Fotó: guardian.co.uk

A Lausanne-ban székelő nemzetközi Sportdöntőbíróság a tervek szerint ma délután három órakor jelenti be a döntést egy hivatalos sajtótájékoztató keretében, amelyet a hírt megszellőztető britek addig nem akarnak kommentálni. Ez a mostani döntés összhangban van a CAS tavaly októberi határozatával, amely eltörölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság "oszakai szabály" néven ismertté vált határozatát, amely az adott olimpiai ciklusban doppingvétségen ért sportolók számára nem engedélyezte a játékokon történő indulást. Ez utóbbi döntés tette például lehetővé, hogy világbajnok birkózónk, Kiss Balázs is harcolhasson - egyelőre még hiába - a londoni kvótáért.