Gyász

Elhunyt a melbourne-i vízilabdadöntő hőse

  • MTI
megosztom

Elhunyt Zádor Ervin, aki az 1956-os melbourne-i olimpián a magyar férfi vízilabda-válogatott tagjaként aranyérmet szerzett.

A Melbourne-i vérfürdő

Az ausztrál ötkarikás játékok alatt került sor a vízilabdasport legvéresebb találkozójára. December hatodikán - egy hónappal a szovjet tankok magyarországi bevonulása után - a magyar és a szovjet csapat a döntőbe jutásért küzdött egymással. Mind a medencében, mind a nézőtéren óriási volt a feszültség. 4:0-ra vezettek a magyarok, amikor elszabadultak az indulatok: a szovjet center, Prokopov szemen csapta a magyar Zádor Ervint, a játékosnak ömlött a vére. A bíró lefújta a mérkőzést, a szovjet csapatot a közönség gyűlölete miatt ki kellett menekíteni az uszodából. Zádort természetesen lecserélték, ám ő nem indult egyből az öltözőbe, hanem végigvonult a nézőtér előtt. A tribün előtt haladó Zádor a magyar forradalom hősévé vált vértől vöröslő testével, a róla készült fotó pedig bejárta a világsajtót. A magyar csapat másnap - a döntőben a jugoszlávokat 2:1-re legyőzve - aranyérmes lett, Zádor Ervin és a fél vízilabda-válogatott pedig nem tért vissza Magyarországra.

Melbourne-ben szenvedő hőse volt a szovjetek elleni elődöntőnek.

 

Az 1934. június 7-én született sportember Kaliforniában élt és haláláig edzéseket vezetett a Ripon Aquatics sportegyesületben, melynek honlapja hétfőn arról számolt be, hogy Zádor egy foglalkozás után rosszul lett, s az életét már nem tudták megmenteni.

Zádor Ervin a Szondi utcában nőtt fel, a Ganz Hajógyár szakosztályában tanult meg úszni, és pólós pályafutását is ott kezdte. A kiválóan úszó, nagyszerű fizikai adottságokkal rendelkező, remekül lövő játékos az 1954-ben, Budapesten rendezett főiskolai világbajnokságon, húszéves korában került a válogatottba. Melbourne-ben már az olimpiai aranyérmet nyert csapat egyik erősségének bizonyult. Rajki Béla kapitány és a társak egybehangzó véleménye szerint világklasszis középcsatárrá nőhette volna ki magát, életútja azonban másként alakult.

Melbourne-ben szenvedő hőse volt a szovjetek elleni elődöntőnek. A magyarok 4-0-s vezetésénél Prokopov ugyanis felsértette a szemhéját és vére pirosra festette az uszoda vizét. A vérző fejű pólós fotója a világlapok címlapjára került, a fiatal, akkor 22 éves sportember pedig nem tért haza, az Egyesült Államokban telepedett le.

Az NBC televíziós társaság vendégeként 1999 nyarán, 43 év után látogatott először haza. Akkor mondta: amerikai lett magyar szívvel. Három felnőtt lánya közül Christin a dél-kaliforniai egyetem vízilabdacsapatával főiskolai bajnokságot nyert.

megosztom