London 2012

A CAS szerint érvénytelen a brit doppingszabály

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) igazságtalannak ítélte, egyben érvénytelenítette a Brit Olimpiai Bizottság (BOA) azon szabályát, amely a doppingolás miatt megbüntetett sportolókat örökre eltiltja az ötkarikás játékokon való indulástól. Ezzel olyan versenyzők számára nyílt meg a londoni részvétel lehetősége, mint a sprinter Dwain Chambers vagy az országúti kerékpáros David Millar.

Olyan versenyzők számára nyílt meg az olimpiai részvétel lehetősége, mint például a sprinter Dwain Chambers.

A CAS hétfői ítélete úgy fogalmaz, hogy a BOA vonatkozó törvénye nincs összhangban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályozásával. A háromtagú CAS-bíróság szerint az életre szóló olimpiai eltiltás egy második büntetés az eredeti eltiltás után.

A világklasszis sprinter, Chambers 2003 októberében kapott kétéves eltiltást doppingolás miatt, és már a 2008-as pekingi játékokon sem indulhatott, míg Millar 2004-től volt kénytelen két esztendőt kihagyni EPO-használat miatt, és utólag 2003-as világbajnoki címétől is megfosztották.

Nagy-Britannia az egyetlen ország, amely ilyen szigorúan bünteti a doppingoló sportolókat, és az 1992 óta érvényes szabályt azóta sem változtatták meg, hogy a CAS tavaly októberben úgy ítélkezett: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyetlen eltiltottat sem zárhat ki a játékokról büntetésének lejárta után.