London 2012

Lakóépületre telepítene légvédelmi rakétákat a brit védelmi minisztérium

  • MTI
megosztom

London egyik sűrűn lakott negyedébe is telepítene légvédelmi rakétákat a nyári londoni olimpiai játékok biztosítása érdekében a brit védelmi minisztérium.

A BBC vasárnapi beszámolója szerint a kelet-londoni Tower Hamlets városrész egyik lakóparkja írásos értesítést kapott a minisztériumtól arról, hogy a telep toronyépülete, az egykor víztoronyként szolgált, mára lakóházzá átalakított Lexington Building Water Tower lenne a legalkalmasabb egy légvédelmi rendszer telepítésére, mivel az épületről "kitűnő rálátás" nyílik a brit főváros keleti negyedében felépített olimpiai parkra.

Az értesítés hangsúlyozza, hogy végleges döntés még nem született, ám ha a szaktárca a telepítés mellett dönt, akkor a légvédelmi egység a nyár folyamán valószínűleg két hónapig a lakóparkban állomásozna.

A védelmi minisztérium biztosította a 700 lakót arról, hogy a rakétákat "csak végszükség esetén" vetnék be, és a telepítés nem rontaná, sőt inkább javítaná a környék biztonságát, mivel a rakétaüteget magasan kiképzett, tapasztalt katonák kezelnék, akik "a hét minden napján, a nap 24 órájában" folyamatos őrszolgálatot látnának el.

A lakóparkba a High Velocity Missile (HVM) nevű, földi indítású légvédelmi rakétarendszer egy ütegét telepítenék. Ez a rendszer a brit hadsereg osztályozása szerint "alacsonyan szálló, nagyon nagy teljesítményű repülőgépek" ellen vethető be. A rakéták a hangsebesség háromszorosát meghaladó sebességgel közelítik meg a kijelölt célt.

Philip Hammond brit védelmi miniszter már karácsony előtt hivatalosan bejelentette, hogy a tervek szerint hadosztálynyi katona - köztük a királyi légierő és a haditengerészet több egysége - ügyel majd a nyári londoni olimpiai játékok biztonságára.

Hammond a parlamentnek december közepén küldött részletes tájékoztatójában közölte, hogy a védelmi minisztérium összesen 13 500 katonával erősíti meg a londoni olimpiai rendezvények biztonsági őrizetét.

Ez nagyobb létszámú egység, mint az Afganisztánban harcoló brit kontingens, amely jelenleg kilencezer tagú.

Hammond közölte: a biztonsági műveletbe bekapcsolódik a brit királyi haditengerészet legnagyobb hajója, az Ocean helikopter-hordozó, amely az olimpia idején a kelet-londoni Greenwichben horgonyoz majd a Temzén. 

Az Ocean fedélzetéről Puma vagy Lynx típusú harci helikopterek látják el a londoni légtér biztosítását.

Emellett a királyi légierő Londonban működő támaszpontjára Typhoon típusú harci repülőgépeket vezényelnek a játékok idejére.

A védelmi miniszter - akkor még részletek nélkül - közölte azt is, hogy a londoni légtér biztosítását föld-levegő rakétákkal is megerősítik.

A londoni olimpia biztonsági ellenőrzésében még egy hadihajó részt vesz, a Bulwark, amely a dél-angliai Weymouth-öbölben állomásozik majd, és vezénylő-ellenőrző, valamint logisztikai támogató feladatokat lát el.

A brit védelmi tárca felhívta a látogatók figyelmét arra is, hogy a stadionokba tartó közönségnek "repülőtéri stílusú" biztonsági ellenőrzésekre kell felkészülnie.

megosztom