Bűnügy

Felháborítónak tartja az MKB Veszprém a Cozma-ügy ítéletét

megosztom

Mint ismert, a héten a Győri Ítélőtábla jelentősen enyhítette a Marian Cozma megölése miatt folyó perben a három fővádlott büntetését.Az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 év börtönbüntetésre ítélték, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatta Nagy Zoltán tanácsa.

A bíróság az indokolás szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletét, valamint bűnsegédként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletét átértékelte, így Raffael Sándort egyrendbeli emberölésben, egyrendbeli társtettesként és egyrendbeli bűnsegédként elkövetett testi sértésben mondta ki bűnösnek.

Németh Győzőt jogegerősen egyrendbeli emberölés kísérletében és kétrendbeli testi sértésben marasztalta el, az utóbbiban az egyik esetében társtettességét állapítva meg.

Sztojka Iván esetében a fellebbviteli fórum háromrendbeli testi sértést állapított meg, amelyek közül kettőt társtettesként, egyet bűnsegédként követett el.

A hetedrendű, bűnpártolás miatt elmarasztalt Antalik László börtönbüntetését nyolc hónappal, két évre enyhítette az ítélőtábla. A többi büntetést a tanács helybenhagyta.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Az MKB Veszprém hivatalos közleménye az ítélettel kapcsolatban
"Az MKB Veszprém KC elnöksége az alábbi nyilatkozatban rögzíti véleményét a 2012. április 27-én, a Győri Ítélőtáblán meghozott ítélettel (Marian Cozma és társai ellen elkövetett bűncselekmény) kapcsolatban.
A klubunkat, szurkolóinkat, játékosainkat, mélységesen felháborította az ítélet!
Ez az ítélet ellentmond mind a józan észnek, mind annak, amit fontosnak gondolunk az igazságszolgáltatásról.
A gyilkosok által elkövetett brutális és indokolatlan bűncselekmény, mellyel Marian Cozmát megölték, Ivan Pesicset megnyomorították, Zsarko Sesumot pedig majdnem megvakították, nem maradhat megtorlatlanul.
A tegnapi ítélet, mely jelentősen enyhítette az első fokon kiszabott büntetést, számunkra elfogadhatatlan, a társadalom szempontjából pedig megengedhetetlen. Már önmagában az a tény, hogy a gyilkosok közül egy 2 éven belül szabadulhat, vérlázító.
Véleményünk szerint az ítélet indoklása is elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan.
Ezért klubunk a továbbiakban, minden törvényes eszközzel azon lesz, hogy a bűnösök megkapják azt a büntetést, amit megérdemelnek. Tartozunk ennyivel az áldozatoknak, hozzátartozóiknak és a lelkiismeretünknek."

 

megosztom