Kosárlabda

A Szolnok elbukta a végjátékot, negyedik lett az Eurochallenge Kupában

  • MTI

A Szolnoki Olaj negyedik helyen végzett a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa Debrecenben zajló négyes döntőjén, mivel a vasárnapi bronzmérkőzésen 94-87-re kikapott az orosz Ljuberci gárdájától.

Pór Péter, a Szolnok vezetőedzője:
"Gratulálok a Ljubercinek, nekünk nem sok kellett ma a csodához, de az utolsó öt percben sajnos volt egy egyperces kihagyásunk, ami a meccsbe került. Ezzel együtt tegyük a szívünkre a kezünket, a selejtezők során még ki gondolta volna, hogy valaha Final Fourt fogunk játszani? Köszönöm mindenkinek ezt a csodálatos élményt."
Vaszilij Karaszev, a Ljuberci vezetőedzője: "Nagyszerű eredményt értünk el ezzel a fiatal csapattal. Az első félidőben még gond volt a fejekben, aztán megnyugodtunk, és a saját játékunkat játszva felülkerekedtünk a nagyszerűen küzdő Szolnokon."
Obie Trotter, a Szolnok legjobbja (33 pont): "Három és fél negyeden át jól játszottunk, a hajrában azonban több labdát is eladtunk, és akadtak védekezési hibáink. Örülök, hogy eljutottunk idáig, jó meccseink voltak itt Debrecenben."
Szergej Karaszev, a Ljuberci játékosa (25 pont): "Elégedett vagyok a mai játékunkkal, szinte végig nyugodtak voltunk, és remekül védekeztünk. Nagyszerű tornán vagyunk túl, jól éreztük magunkat Magyarországon."

A török Besiktastól pénteken 64-60-ra kikapott Szolnok és a francia Chalonnal szemben 84-69-re alulmaradt Ljuberci bronzcsatája is igazi kupahangulatban kezdődött, az elődöntőhöz hasonlóan a piros-feketébe öltözött, több ezres hazai tábor színültig megtöltötte a számára elkülönített szektorokat. Az orosz együttest csak egy kilencfős csoport buzdította, amely a Főnix Csarnok egyik felső zugában lobogtatott elszántan egy kék-fehér zászlót.

Magyar szempontból remekül, 7-2-es vezetéssel indult a "kisdöntő", a tavaly honosított Trotter - aki két napja csak 7 pontot hozott össze - már a 4. percben 8 pontnál járt. A moszkvai alakulatban a várakozásoknak megfelelően Jerry Jefferson vitte a prímet, aki az elődöntőben egymaga 26 pontot szórt a Chalonnak. Vaszilij Karaszev edző 12-6-nál időt kért, ám rövidesen a teljes Eurochallenge-mezőny legjobb tripladobója, Horváth Ákos is beköszönt távolról. Az ellenfél 21-8-nál sem roppant meg, és egy 11-3-as rohammal felzárkózott. A második negyedben mínusz 8-ról ismét visszajött a fiatal játékosokra építő Ljuberci, és Karaszev 16. pontjával átvette a vezetést (35-36). A megtorpanó házigazdáknál ekkor nem akadt "nyerő ember", Nikolov és Horváth adós maradt a kosarakkal, Báder pedig három személyi hibával a kispadra ült. Jefferson sokadik zsákolása után a hihetetlen játékrészt produkáló moszkvaiak tíz pontra megléptek, Julien Mills találataival a nagyszünetben 46-49 volt az állás.

Az első félidőben Pór Péter együttese 13 ponttal is vezetett, öttel több lepattanót szedett (21/16), kettővel több triplát dobott (6/4), ám nem találta a túloldalon 35 pontot összeszorgoskodó Karaszev-Jefferson duó ellenszerét, ráadásul az oroszok sokkal eredményesebbek voltak a palánk alatt (8, illetve 28 pont).

Hristo Nikolov (b, Szolnok) és Jerry Jefferson (j, labdával, Triumph Ljuberci) párharca a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa négyes döntőjében játszott Szolnoki Olaj - Triumph Ljuberci bronzmérkőzésén, Debrecenben a Főnix Csarnokban. A Szolnoki Olaj negyedik helyen végzett a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa Debrecenben zajló négyes döntőjén, mivel a bronzmérkőzésen 94-87-re kikapott az orosz Ljuberci gárdájától. MTI Fotó: Czeglédi ZsoltTérfélcsere után a kezdeti lendületből sokat veszítő magyar bajnok egy pontra faragta hátrányát, aztán a 29. percben végre sikerült fordítani: Trotter hármasa után 62-60 állt az eredményjelzőn, és a harmadik szünetben is a hazai hívek örülhettek (66-61). Az utolsó szakaszra Trotter szárnyakat kapott, 30. pontjával a meccs hősévé lépett elő, hét pontra elhúztak a házigazdák, csakhogy a 38. percben ismét az oroszoknál volt az előny (81-82). Innen már nem tudtak Báderék visszakapaszkodni, így végül óriási csatában a negyedik helyen zárták a Final Fourt.

Eurochallenge Kupa, a 3. helyért:
Ljuberci (orosz)-Szolnoki Olaj 94-87 (21-27, 28-19, 12-20, 33-21)
pontszerzők: Jefferson 37, Karaszev 25, Landry 20, Kulagin 5, Kuzjakin 5, McKee 2, illetve Trotter 33, Mills 19, Gay 11, Báder 9, Horváth 8, Grebenár 5, Fodor 2
 
Később:
döntő: Besiktas (török)-Chalon (francia) 20:30