NBA

Rajtol a rájátszás! - 1. rész

  • Barcsai Róbert

Egy nap pihenő után végre megkezdődik a rájátszás az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2011/2012-es idényében. Playoff-elemző sorozatunkban először a négy szombati párharcot mutatjuk be.

Chicago (1.) – Philadelphia (8.)

A Chicago gárdája teljesen megérdemelten nyerte meg az alapszakaszt, ráadásul úgy, hogy az eredeti kezdőötös csupán 15 alkalommal léphetett pályára, hiszen a tavalyi MVP, Derrick Rose, valamint a téli új szerzemény, R.I.P. Hamilton rengetegszer volt sérült. Mindezek ellenére Tom Thibodeau kiválóan lavírozott a bikákkal, még a legrosszabb időkben is, hiszen jobban megvizsgálva a csapat eredménysorát, azt láthatjuk, hogy a Chicago egymás után két mérkőzésnél többet egy alkalommal sem bukott, ami mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény, főleg ilyen körülmények között.

A Philadelphia szezonja meglehetősen furcsán alakult, hiszen az alapszakasz elején nagyon jól ment Iguodaláéknak, sokáig a 3.-5. hely között ingázott a Sixers, ám nem sokkal az All-Star szünet előtt valami megváltozott, ugyanis ekkor már voltak előjelei annak a hihetetlen mértékű visszaesésnek, amely a szünet után következett be. Sokan csak legyintettek a hullámvölgyben lévő csapat teljesítményére, mondván, hogy a Sixers a gála után legendásan jól teljesít, ám az igazi feketeleves csak ekkor jött, a csapat ugyanis 15-17-es mérleggel zárta az alapszakaszt, ráadásul mindezt úgy, hogy négy győzelmet az utolsó öt mérkőzésen gyűjtött a Philly. Ennek tudatában finoman fogalmazunk, ha azt mondjuk, hogy a Sixers formaidőzítése nem sikerült a legjobban.

Chicago-Philadelphia
Egymás ellen az alapszakaszban
Dátum Párosítás Eredmény
12/03/17 CHI-PHI 89-80
12/03/04 PHI-CHI 91-96
12/02/01 PHI-CHI 98-82

Véleményünk szerint jelen pillanatban klasszis különbség van a két együttes között, így itt számítunk az egyik legsimább párharcra, ám van néhány apróság, amely könnyen befolyásolhatja a párharc végeredményét. A Chicago gyakorlatilag minden poszton jobb, mint vetélytársa, ám két olyan tényezővel mégis számolnunk kell, ami miatt problémái adódhatnak a Chicagónak. Az első ilyen nem más, mint Derrick Rose. A tavalyi MVP idén rengeteget volt sérült, és az alapszakasz végén mutatott teljesítménye finoman fogalmazva is elkeserítő volt. Nagy kérdés, hogy a korábbi sérülései ennyire zavarják-e a fiatal sztárt, vagy ezek a betlik csak a visszatérés utáni formahanyatlásnak voltak-e köszönhetők? A másik döntő faktor a Sixers kispadja lehet, hiszen a Philly rendelkezik az egyik legerősebb cseresorral a ligában, és mivel ugyanez nem mondható el a favorit Bullsról, így az esélytelenebbnek tartott Philly itt könnyen fogást találhat majd az alapszakasz győztesén. Mindezek ellenére azt gondoljuk, hogy a Philadelphiának nagyon nagyot kellene javulnia az idény végén mutatott formájához képest, ha valóban meg akarják szorongatni a Chicagót, így a tippünk nem is lehetne más, mint sima Bulls-továbbjutás.

Hathárom-tipp: Chicago 4-1

LeBron James, Miami Heat

Miami (2.) – New York (7.)

A Miami Heat kisebbfajta meglepetésre csupán a második helyen zárta az alapszakaszt, ám őszintén szólva sejthető volt, hogy Jamesék nem adnak ki magukból mindent, majd csak a rájátszásban. Összességében azt lehet mondani, hogy a Heat félgőzzel is simán második lett keleten, ami egy ilyen kaliberű csapatnak bőven elég lehet. A szezon során volt néhány kisebb sérülése a Heat legjobbjainak, ám minden bizonnyal mindenki bevethető lesz majd a playoff első meccsén.

A Knicks alapszakasza sokkal kacifántosabbra sikerült, hiszen a szezont nagyon gyatrán kezdte a New York, a nagy fordulat pedig akkor jött el a csapat életében, amikor Jeremy Lint előhalászta D’Anthony a pad végéről, majd egy mérkőzés után közvetlenül a kezdőben találta magát az ázsiai származású játékos, ezt követően pedig rövid ideig szárnyalásba kezdett az együttes. Később azonban alábbhagyott a lendület, így aztán Mike D’Anthony is menesztésre került, viszont a helyére érkező Mike Woodsonnal ismét megtáltosodott a Knicks, így az alapszakasz vége megint rendkívül erősre sikerült.

Miami-New York
Egymás ellen az alapszakaszban
Dátum Párosítás Eredmény
12/04/15 NYK-MIA 85-93
12/02/23 MIA-NYK 102-88
12/01/27 MIA-NYK 99-89

Összességében kijelenthető, hogy azon csapatok közül, akik a hazai pálya előnyét élvezik a rájátszás első körében, egyik sem szeretett volna találkozni a New Yorkkal, amely csak azért végzett ennyire hátul, mert rettenetesen gyengén kezdte az alapszakaszt, ám mivel a Miami az idény eddigi részében csak ritkán mutatta meg igazi tudását, ezért nagy valószínűséggel a New York óriási formajavulása sem lesz elég a Heat ellen. A párharc kulcsa Miami részről egyértelműen LeBron James lesz, aki ha hozni tudja az alapszakaszban mutatott játékát, akkor nagyban megkönnyíti majd a társak dolgát. A New York számára nem biztos, hogy jól jött Stoudemire felépülése, mivel a szezon során több alkalommal is bebizonyosodott, hogy a Stud-Melo páros abszolút nem illik össze, inkább egymás játékát hátráltatják, így nagy kérdés, hogy Woodson mester mit tud majd kitalálni.

Véleményünk szerint keleten ez lesz a leglátványosabb párharc, ám a Knicks így sem tud majd két meccsnél többet nyerni a Heattel szemben.

Hathárom-tipp: Miami 4-2

Indiana (3.) - Orlando (6.)

Az Indiana együttese bőven túlteljesítette a szurkolók elvárásait, hiszen azt tudni lehetett, hogy egy látványos, szerethető kosárlabdát játszó csapatot láthatunk majd idén, ám arra senki sem gondolt volna, hogy a Pacers egészen a keleti harmadik helyig jut. Az Indiana közepes csapat benyomását keltve indított az alapszakaszban, majd az All-Star szünetet követően megvadult az együttes, áprilisban például NBA szinten a legjobb mérleget tudhatta magáénak a Pacers. Mindent egybevetve úgy gondoljuk, hogy a csapat rendkívül jól időzítette a formáját, így akárkit képesek lehetnek megizzasztani.

Az Orlando hozta a kötelezőt, hiszen a csapat különösebb megerőltetés nélkül jutott a rájátszásba, ám Dwight Howard porckorong-sérv miatt kénytelen kihagyni a teljes szezont, nélküle pedig abszolút el van veszve a Magic. Utóbbi állításunkat rendkívül jól alátámasztja, hogy Howard nélkül a Magic csupán 5-8-as mérleget tudott felmutatni, amely főleg annak tudatában minősül gyengének, hogy a legyőzött csapatok névsora nem túl acélos: Charlotte, Philadelphia 2x, Cleveland, Detroit.

Indiana-Orlando
Egymás ellen az alapszakaszban
Dátum Párosítás Eredmény
12/03/11 ORL-IND 107-94
12/02/04 IND-ORL 81-85
12/01/29 ORL-IND 85-106

Véleményünk szerint az idei playoff legjobban „várt” együttese az Indiana Pacers lesz, akik minden bizonnyal bármely csapatot képesek lesznek majd megszorongatni, még a Miami-Chicago duónak is rendkívül nehéz dolga lesz ellenük. Ezzel szemben az Orlando elvesztette arculatát, Howard nélkül ez a csapat abszolút nem ugyanaz. Superman hiányában a védelem rengeteget gyengült, ráadásul támadásban sem lesz olyan repertoárja a csapatnak, mint korábban volt, így ebben a párharcban (amennyiben az Indiana továbbra is ilyen önzetlen kosárlabdát játszik) a Magic halálra van ítélve, még annak ellenére is, hogy az Indy számára nem az Orlando a legideálisabb ellenfél, legalábbis az egymás elleni mérleg alapján.

Hathárom-tipp: Indiana 4-1

Okalhoma City (2.) – Dallas (7.)

Az Oklahoma City együttese kiválóan teljesített a szezon végéig, ám ott kissé leeresztett a csapat, így a nyugati főcsoportban „csak” második helyen végeztek Duranték. Az Oklahoma City egész során rendkívül lendületes, gyors tempójú, látványos kosárlabdát játszott, a playoffban pedig szokás szerint megőrülnek majd a Thunder drukkerek, a hihetetlen atmoszférájú Chesapeake Energy Arenában.

A címvédő Dallas Mavericks az előzetes elvárásoknak megfelelően felejthető alapszakaszon van túl, hiszen a szezon előtt komoly leépítésbe kezdett Mark Cuban tulajdonos, így a friss bajnok Mavstől senki sem várhatott kiugró teljesítményt idén. Ennek megfelelően Dirk Nowitzkiék végigszenvedték az alapszakaszt, amelynek végére egészen odáig fajultak a dolgok, hogy a rájátszás is veszélybe került, ám a nagy nyugati mészárlásból végül jól jött ki a Dallas, ám a rájátszásban sok vizet szinte biztosan nem fog zavarni a címvédő.

Oklahoma City-Dallas
Egymás ellen az alapszakaszban
Dátum Párosítás Eredmény
12/03/05 OKC-DAL 95-91
12/02/01 DAL-OKC 86-95
12/01/02 DAL-OKC 100-87
11/12/29 OKC-DAL 104-102

A két csapat tavaly heroikus harcot vívott egymással a főcsoport fináléjában, amelyet végül 4-1 arányban a Mavs nyert meg, így tehát bőven van miért visszavágnia a Thundernek. A bosszúra egyébként minden esélye meg is van az Oklahomának, mivel mind formában, mind pedig a játékoskeret erősségében hatalmas különbség mutatkozik a két fél között. A Thunder esetében a kulcs egyértelműen a Durant-Westbrook duó lesz majd, közülük is inkább utóbbi, aki tavaly rengeteg labdát eladva gyakran nehéz helyzetbe sodorta együttesét. A Dallast nagyban segítheti Nowitzki teljesítménye, aki karrierje során rengeteg jobbnál-jobb meccset játszott az aktuális ellenféllel szemben.

Véleményünk szerint idén a címvédő nem okozhat gondot az Oklahomának, mivel a tavalyi és az idei Mavs abszolút más színvonalat képvisel, s a Thunder ha lehet, csak erősödött.

Hathárom-tipp: Oklahoma City 4-1