Birkózó olimpiai selejtező

Lőrincz Tamás a második kvótás Tajjüanban

  • MTI

Lőrincz Tamás londoni kvótát szerzett a kötöttfogású birkózók 66 kg-os kategóriájában, miután szombaton bejutott a döntőbe a kínai Tajjüanban (Taiyanban) zajló olimpiai selejtezőn. A másik három magyar közül a 60 kg-os Kozák István az elődöntőben kapott ki, a 74 kg-os Bácsi Péter pedig a vigaszágra került, így mindkettejüknek maradt esélye arra, hogy megszerezzék kategóriájukban a harmadik helyért járó kvótát.

Lőrincz Tamás kvótásA magyar csapat tájékoztatása szerint a 2006-os Európa-bajnok Lőrincz a selejtezőben az azeri Rasul Csunajevet, a 16 között az üzbég Dilsodjon Turgyijevet, a nyolc között pedig az ukrán Armen Vardanjant győzte le. Az elődöntőben aztán az örmény Aram Jufalakjannal találkozott, s ellene is nyert, méghozzá két sima menetben.

"Tamás egészen kiválóan birkózott, végig akciózta az egész napot, ellenállhatatlan volt - nyilatkozta az MTI-nek a helyszínről Lázár János csapatvezető, a magyar szövetség alelnöke. - Az elődöntő is nagyon sima volt, mindkét menetben eldobta riválisát."

A 60 kg-os Kozák István a múlt heti, szófiai viadalhoz hasonlóan a négy közé menetelt, ott azonban most is kikapott, ezúttal az ukrán Lenur Temirov állta útját. Kozáknak az olimpiai kvótához két meccset kell nyernie, azaz egy esetleges sikeres bronzmérkőzés után a két harmadik csatájából is neki kellene győztesen kikerülnie a kvótához.

A 2008-as Eb-győztes, olimpiai ötödik Bácsi számára nagyon rosszul kezdődött a verseny, mivel a selejtezőben kikapott az azeri Emin Ahmadovtól, azonban legyőzője meg sem állt a döntőig, így a magyar a vigaszágon küzdhet tovább. Bácsinak a kvótához öt győzelmet kellene aratnia.

A nap negyedik magyarja, Lőrincz Viktor (84 kg) - Tamás öccse - kiesett a versenyből, így számára a jövő heti helsinki kvalifikációs viadal jelenti az utolsó lehetőséget az olimpiai szereplés kivívására.

Lőrincz Tamás a szabadfogású Hatos Gábor pénteki sikere után a második a csapatból, aki Tajjüanban kvótát szerzett. A tavalyi világbajnokságon Sastin Marianna (63 kg), illetve a kötöttfogású Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg), a múlt heti szófiai selejtezőn pedig a szabadfogású Ligeti Dániel (120 kg) vívta ki a londoni szereplés jogát.