Sportdiplomácia

Az ifjúsági játékokról szólt a konferencia harmadik napja

  • MTI

Az ifjúsági olimpiai játékok témája állt a középpontban az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) Budapesten zajló 33. konferenciájának szombati, harmadik napján.

A szervező Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatása szerint az olimpiai mozgalom tehetségei immár a második ifjúsági nyári olimpiára készülnek, amelyet Kínában, Nancsing (Nanjing) városában rendeznek 2014-ben. Nancsingban 28 sportág szerepel az olimpiai programban, 3808 sportoló vehet részt rajta és versenyezhet 26 létesítményben. Tizenkét edzőpálya áll majd rendelkezésre. Jelen állás szerint a kínai szervezők a rögbi, a BMX és a strandröplabda pályát építik.

"Az ifjúsági olimpia célja, hogy erősítse az olimpiai eszmét, meghatározó vonzerőként jelenjen meg a fiatalok számára, oktató- és nevelő hatást váltson ki, életforma modellt ajánljon" - hangzott el Antoine Goetschy, az Ifjúsági Olimpiai Játékok főigazgatójának előadásán.

Az EOC konferencia végén Raffaele Pagnozzi, az Európai Olimpiai Bizottságok főtitkára EOC elismerésben részesítette a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárát, Molnár Zoltánt. Az EOC vezetése, élén Patrick Hickey elnökkel megköszönte a MOB-nak, Borkai Zsolt elnöknek és Nagy Zsigmond nemzetközi igazgatónak, a kitűnő szervezést. Legközelebb San Marino lesz az EOC konferencia házigazdája.

A háromnapos esemény záróakkordja 18 órakor kezdődik a Gödöllői Királyi Kastélyban, ahol a Nemzetközi Fair Play Bizottság díjátadó ünnepségét rendezik.