Kézilabda

Nagy László spanyol állampolgár lett, mehet az olimpiára

Nagy László, a Barcelona kézilabdázója megkapta a spanyol állampolgárságot, ezzel elhárult minden akadály a londoni olimpián való szereplése elől.

Nagy László a magyar férfi kézilabda-válogatottban.

Nagy László állampolgársági kérelme régóta folyamatban van az ibériai országban, április elején az utolsó fázisába jutott a procedúra, miután a Legfelső Sporttanács (CSD) támogatta az FC Barcelona játékosának honosítását.

Az AS című spanyol napilap szerint pénteken a Spanyol Igazságügy Minisztérium elfogadta a kérelmet, így Nagy László mostantól spanyol állampolgárnak vallhatja magát. Az átlövő mellett egy másik sportoló, az orosz születésű evezős, Anna Szergejeva Juscsenko is megkapta az állampolgárságot. Az Igazságügy Minisztérium közleménye szerint "az állampolgársági kérelmek elfogadásával a Londoni Olimpián résztvevő spanyol csapat az adott sportágakban jelentősen erősödhet".

A posztján 2011-ben a világ legjobbjának megválasztott balkezes átlövő legutóbb 2009. június 21-én szerepelt a magyar nemzeti csapatban, így londoni ötkarikás részvételének elvi akadálya nem lenne a spanyoloknál, mivel a nemzetközi sportági szövetség (IHF) szabályai szerint három év szünet kell ahhoz, hogy valaki más ország színeiben játszhasson.

A minap felmerült ugyan olyan pletyka a 31 éves kézilabdázó jövőjével kapcsolatban, mely szerint visszatérhet a jelentősen átalakuló MKB Veszprém csapatába, és ezzel párhuzamosan a magyar válogatottba, azonban a mai események arra engednek következtetni, hogy Nagy László a spanyol válogatott színeiben szerepel a továbbiakban.