Kuriózum

A gátfutó világbajnok evezős olimpikonná válna

  • VNA

Szokatlan ötlettel állt elő az ausztrálok korábbi kétszeres világbajnok gátfutója, aki Rióban evezésben indulna az olimpián.

A XXI. században valamennyi sportágban igen magas fokú specializáció alakult ki, így szinte elképzelhetetlen, hogy valaki két egymástól teljesen különböző sportban is a világ legjobbjai közé tudjon bekerülni. Ellenpélda persze akad, de egyre kevesebb. Ennek a körnek a bővítését vette most a fejébe az ausztrálok korábbi kiváló gátfutója, Jana Pittman, aki a 2016-os nyári olimpián már evezősként szeretne részt venni a nyári játékokon. A 400 méteres gátfutásban 2003-ban és 2007-ben (ekkor már férjezett nevén, Jana Rawlinsonként) is a világ legjobbjának bizonyuló - azóta már elvált - Pittman a Sydney Daily Telegraph értesülései szerint lábsérülése ellenére is alkalmas lehet arra, hogy új sportágában is nagy eredményeket érjen el.

Pittmannak evezősként nem kell majd ennyiféle cipővel bajlódnia - Fotó: dailytelegraph.com.au

„Teszteltük már őt a hajóban. Ez neki és nekünk is egy komoly kihívás lehet, hiszen keveseknek sikerül zökkenőmentesen az átmenet” - nyilatkozta az ausztrál evezős szövetség egyik vezetője, Peter Shakespear. Pittman atléta karrierjének egy lábsérülés vetett véget (ezért nem is tudott kijutni a londoni játékokra), de még érez magában annyi erőt, hogy világszinten sportoljon, ezért döntött a váltás mellett. Kiváló példa éppenséggel van is előtte, hiszen a korábban szintén gátfutó Kim Crow is sikeresen oldotta meg az első hallásra eléggé élesnek tűnő váltást, aki 2010-ben és 2011-ben is világbajnoki ezüstérmes kétpárevezősben.