Férfi kézilabda

Mocsai távozik Veszprémből és főállású kapitány lesz

  • MTI

Mocsai Lajos közös megegyezéssel távozik az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának vezetőedzői posztjáról.

Mocsai Lajos közös megegyezéssel távozik az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának vezetőedzői posztjáról.

A kapitány szerdán a Veszprém TV-nek nyilatkozva már sejtette, hogy öt év után távozik a klubtól. "A klubunk kapott egy levelet a szövetségtől, amiben jelzik, hogy különböző külső körülmények miatt, elsősorban a női válogatottnál kialakult helyzet miatt szeretnék, ha a válogatottaknak főállású kapitánya lenne, és sokan, több nagy klub is szeretné, ha ilyen jellegű függetlenség alakulna ki. Ez arra mutat, hogy távozom Veszprémből. A másik amit végig kell gondolnunk, az az, hogy remélhetőleg jönnek kiemelkedő képességű játékosok a nyáron, és jómagam az egész ismerkedési időszakot augusztus végéig az olimpiával töltöm, a felkészülésben abszolút nem tudok részt venni. Tehát a klub részéről is lehet egy olyan igény, hogy egy korrekt megoldást találjunk."

A szakember az MTI-nek csütörtökön elmondta, a továbbiakban az olimpiai résztvevő férfiválogatott szövetségi kapitányi teendői mellett a június 1-jén beinduló, országos elit nemzeti kézilabda-akadémia működtetésén dolgozik majd.

Mocsai hozzátette, a szövetség kikérőt küldött a veszprémi klubnak, amelynek vezetőivel megbeszélte, hogy a jövőben főállású szövetségi kapitányként tevékenykedik.

"A klub elnöksége megtárgyalta és támogatta a szövetség kikérőjét és az én kérésemet. Ugyan írásban még nem rögzítettük, de közös megegyezéssel felbontjuk a jövő nyárig szóló szerződésemet, de a későbbi közös munka lehetőségét nem zárjuk ki. Fantasztikus öt évet töltöttem az MKB Veszprémnél, szép sikereket értünk el. Sajnos, a családom nem tudott velem tartani, ezért olyan életvitelem volt, hogy naponta 200 km-t kellett autóznom – mondta Mocsai. - A válogatott mellett is egyre több a feladat. Nyáron vb-selejtező, olimpiai felkészülés, majd olimpia, októbertől már Eb-selejtezők, és sorra jönnek a világversenyek, és ez maximálisan kitölti egy edző életét."

Mocsai Lajos a balatonboglári központú, és június elsején beinduló elit nemzeti akadémián kapott vezetői feladatokat. "Az országos akadémia együttműködve a klubakadémiákkal komoly fejlődést hozhat a magyar kézilabdázásban. Fontos, hogy az utánpótlás-fejlesztés is előrelépjen. Ezen kívül ami szintén fontos az életemben, és hiányzott az elmúlt időszakban, hogy ismét taníthatok egyetemen."

Mocsai a bajnokság hátralévő részében természetesen irányítja a Veszprémet, amely múlt pénteken 30-28-ra győzött a vendég Balatonfüred ellen a Budapest Bank férfi liga elődöntőjének első mérkőzésén. Az 56 éves szakember 2008-tól sorra nyerte a magyar bajnokságokat a Veszprémmel, a Magyar Kupában pedig 2009-től végzett mindig az élen alakulatával. Irányításával a csapat 2008-ban KEK-győztes volt. Idén a Veszprém a nyolcaddöntőig jutott a BL-ben.