Európa Liga

Az Atlético és a Bilbao jutott a fináléba

Az Európa Liga elődöntőiben egyaránt spanyol győzteseket hirdettek: az Atlético Madrid az odavágó után idegenben is legyőzte a Valenciát, míg az Athletic Bilbao az utolsó pillanatokban döntötte el a továbbjutást a Sporting ellen.

A Bilbao ha nehezen is, de kiharcolta a döntőt

Athletic Bilbao - Sporting Lisboa

Bátrabban kezdte a találkozót a vendég portugál csapat, de Muniain előtt adódott az első komoly lehetőség, igaz a védők blokkolták a lövését. A 13. percben Llorente egy zseniális labdaátvétel után gyanús körülmények között terült el az ötös sarkán, de a játékvezető sípja néma maradt - tegyük hozzá, hogy jogosan. A 17. percben aztán Muniain beadását Llorente mellel tálalta Susaeta elé, aki a földre pattintva 11 méterről bevette a portguál kaput (1-0). A találat már a továbbjutást jelentette a baszkoknak, de a 30. percben a labda Ibai Gomez fejese ismét a hálóban kötött ki, igaz a játékvezető les miatt érvénytelenítette azt.

A 42. percben Llorentét teljesen egyedül találta meg Susaeta beadása, de a csatár félfordulatból földre pattintott lövését Patricio kapus nagy bravúrral védte. Másfél perc után egy szöglet után rövidre sikeredett a baszkok felszabadítása, a visszatett labdát a holland Ricky van Wolfswinkel lőtte a jobb alsóba (1-1). Nehezen mondhatnánk, hogy benne volt a lisszaboniak játékában a gól, de ettől nem tört meg a Bilbao: Llorente csodálatos elhúzós csele után Ibai Gomez 13 méterről szerezte vissza csapatának a vezetést (2-1). Akárcsak a szerdai Real-Bayern mérkőzésen, ezúttal is 2-1-es eredménnyel mentek pihenőre a csapatok.

A folytatásban is a bilbaóiak ragadták magukhoz az irányítást, az 50. percben Javi Martinez Ibai Gomez szöglete után a kapufára csúsztatott. Öt perccel később Insúa 25 méterről eleresztett szabadrúgása után a Sporting is eltalálta a kapuvasat. A gyors helyzetváltás után visszavettek a csapatok egy időre, a Bilbao nem akart nagyon kinyílni, a Sporting meg nem akart mindenáron támadni. Kicsit hasonló volt a felállás, mint a szerdai BL-elődöntőn, de az utolsó 20 percre valamelyest összekapta magát az Athletic - ennek ellenére úgy tűnt, hogy már készülhetnek a hosszabbításra a felek. A rendes játékidő utolsó percében azonban az egész mérkőzésen remekül teljesítő Ibai Gomez cselezgetett a bal oldalon, majd élesen középre lőtt labdájába Llorente tette bele a lábát a labda pedig a rövid oldali kapufáról a hálóban landolt (3-1). A gól után majd' felrobbant a második félidőben csendessé váló San Mamés aréna, amely 1977 után örülhetett újra európai kupadöntős csapatnak.

Európa Liga, elődöntő, 2. mérkőzés
Athletic Bilbao (spanyol) - Sporting Lisboa (portugál) 3-1 (2-1)
Továbbjutott az Athletic Bilbao 4-3-as összesítéssel.
Bilbao, San Mamés V.: Martin Atkinson (angol)
Athletic Bilbao: Iraizoz - Iraola (csk), Javi Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe - Ander Herrera (Inigo Perez 90+4.), Iturraspe, Muniain (Ekiza 90.) - Susaeta, Llorente, Ibai Gómez (Toquero 90+3.) Vezetőedző: Marcelo Bielsa
Sporting: Rui Patrício - Joao Pereira, Polga (csk), Xandao, Insúa - André Martins (Carrillo 84.), Schaars, Fernández (Daniel Carrico 46.) - Pereirinha (Jeffren Suarez 63.), Van Wolfswinkel, Capel Vezetőedző: Ricardo Sá Pinto
Gólszerzők: Susaeta (17.), Ibai Gómez (45+1.), Llorente (88.) ill. Van Wolfswinkel (44.)

Valencia - Atlético Madrid

Aktívabban kezdte a találkozót a hazai pályán játszó Valencia, de Juanfran tizenegyesgyanús esete után sokáig komoly ziccert nem láthatott a nagyérdemű. A 20. percben Feghouli lövése után Jonas lábáról kis híján a madridi hálóban kötött ki a labda, de Courtois óriási bravúrral szögletre mentett, nem sokkal később pedig Feghouli tüzelt veszélyesen. A 32. perc végén Soldado fejese jelentett veszélyt a madridi kapura, a 40. minutumban pedig Canales lövését hárította Courtois. A 41. percben Falcao elől Diego Alves mentett hatalmasat, így 0-0-s állással mehettek pihenőre a csapatok.

Diego és az Atlético a Mestallában is győzelmenk örülhetett / AFP

A fordulás után okosan ölte a játékot az Atlético, a Valencia szekere csak döcögve araszolt előre, majd a 61. percben Adrian Lopez elcsendesítette a Mestalla közönségét: egy labdavesztés után Falcao adott egy hosszú keresztlabdát csapattársának, aki miután mellel maga elé tette óriási  felsősarkos bombagólt szerzett (0-1). Elkeseredett a Valencia, Tiago látszólagos kezezése miatt büntetőt reklamáltak a hazaiak a 75. percben, ami után nagy csetepaté alakult ki a játékosok között. A portugálnál elszakadt az a bizonyos cérna, rugdosódott majd pofonvágta Soldadót, ami után aligha lehet megkérdőjelezni az ezért felvillanó piros lapot. Nagy butaságot követett el a madridi csapatkapitány, hiszen így biztosan lemarad a május 9-ei fináléról.

A hátralévő szűk negyedórában már nem volt "lélek" a Valencia játékában, míg a madridiak nem erőltették túlzottan emberhátrányban a futballt, így végül kettős győzelemmel harcolták ki a döntőbe jutást.

A Matracosok egészen káprázatos sorozatot produkáltak az Európa Ligában, hiszen zsinórban 11. mérkőzésüket nyerték meg a második számú európai kupasorozatban.

Európa Liga, elődöntő, 2. mérkőzés
Valencia (spanyol) - Atlético Madrid (spanyol) 0-1 (0-0)
Valencia, Estadi di Mestalla V.: Damir Skomina (szlovén)
Valencia Diego Alves - Barragán, Rami, Ricardo Costa, Jordi Alba - Albelda (csk), Parejo (Costa 68.) - Feghouli, Jonas (Aduriz 57.), Canales - Soldado Vezetőedző: Unai Emery
Atlético Madrid: Courtois - Juanfran, Godín, Miranda, Filipe Luis - Mario Suárez (Gabi 46.), Tiago (csk) - Arda Turan (Salvio 74.), Adrián López, Diego (Koke 84.) - Falcao Vezetőedző: Diego Simeone
Gólszerző: Adrián López (60.)
Kiállítva: Tiago (79.)