Olimpia 2012

Kockáztat a kenyai szövetség - nem viszi a világcsúcstartót Londonba

  • VNA

Két legjobb atlétájuk, Patrick Makau és Geoffrey Mutai nélkül indulnak el a kenyaiak a londoni olimpia maratoni versenyén.

Szerdán a kenyai atlétikai szövetség kijelölte a londoni olimpia maratoni versenyén szereplő futóinak névsorát. Az illetékesek nehéz helyzetben voltak a döntés meghozatalakor, hiszen más nemzetekhez hasonlóan ők is csak három futót nevezhetnek a játékokra egy versenyszámban. Éppen ezért biztosra vehettük, hogy lesznek olyan nevek is a kimaradók között, akik bármely más országban fix londoni indulók lehetnének. Kimaradt például a világcsúcstartó (!) Patrick Makau, aki ugyan tavaly Berlinben megdöntötte a világrekordot (2:03,38), ám a múlt hétvégén rendezett londoni maratonit combsérülése miatt 16 km-nél fel kellett adnia.

Patrick Makau és Geoffrey Mutai sem utazhat el a londoni olimpiára - Fotó: AFP

A férfiaknál a 2012-es londoni maratoni győztese, a Makau világcsúcsát Frankfurtban négy másodpercre megközelítő Wilson Kipsang, a kétszeres világbajnok, de a kenyai ranglistán most csak a 22. helyen álló Abel Kirui valamint a tavaly Bostonban 2:03:06-al a valaha volt második legjobb időt elérő Moses Mosop képviseli majd a kenyai színeket Londonban. Érdekesség, hogy Makau mellett a kenyai szövetség azt a Geoffrey Mutait sem viszi ki az olimpiára, aki tavaly Bostonban (az IAAF által nem hitelesített pályán) minden idők legjobb eredményét futotta a 42.195 méteres távon.

A nőknél egyszerűbb volt a képlet, itt a múlt vasárnap rendezett londoni maratoni első három helyezettje, az új Afrika-rekordot elérő Mary Kietany, a világbajnok Edna Kiplagat és a vb-ezüstérmes Priscoh Jeptoo alkotja a kenyai olimpiai csapatot a maratoni távon.