Dragracing

Esőisten is gyorsult a hétvégén Kiskunlacházán - Fotók

  • B. Molnár László
Címkék:

Meglehetősen változékony idő, gyönyörű lányok, bivalyerős autók és motorok, füstölgő abroncsok. A gyorsulás szerelmesei ezúttal is megkapták azt az idei bajnoki szezonnyitón a kiskunlacházi reptér betonján, amire vágytak: majd 550 induló, pályacsúcsok, száguldó dízelek és 1138 szebbnél szebb Honda. Nem véletlenül jegyezte meg Kohári Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség drag és drift szakágának vezetője, hogy az idei szezonban könnyen előfordulhat, hogy valamennyi futamon megdőlnek a kategóriák pályacsúcsai. Holott több versenyzőnek még nem készült el a versenygépe. Többek között a sokszoros magyar bajnok Vogelsinger Sándor majd 700 lóerős Civicje. A P2 kategória tavalyi ezüstérmesét azonban ez sem tántorította el az indulástól, és az utcai autójával is a második helyen végzett.

Elképzelni szinte nem lehet, azt mindenképpen át kell élni, amikor több ezer lóerő felbőg a kiskunlacházi reptér betonján. A sebesség szerelmeseit ezúttal még a meglehetősen zord időjárás sem tudta elrettenteni attól, hogy ne a saját szemükkel tekintsék meg az idei, a magyar Nemzeti Autósport Szövetség égisze alatt szervezett NanoEnergizer Drag és Drift Országos Bajnokság nyitófordulóját. Április 22-én ugyanis a kiskunlacházi reptér betonján kezdetét vette a 2012-es idény, mégpedig majdnem ötezer néző előtt.

"Már a március végi meghívásos versenyen is szépszámú közönség előtt zajlottak az események, ám a mostani idénynyitón a meglehetősen rossz időjárás ellenére is többen látogattak ki a háromnapos rendezvényre. Ismét bebizonyosodott, a változékony idő ellenére van létjogosultsága ezeknek a versenyeknek. Most még Esőisten is a gyorsulás rabja volt, ám ennek ellenére is majd ötezren voltak kíváncsiak a bajnoki futamokra" – fogalmazott Kohári Zoltán, az MNASZ Drag és Drift szakágának vezetője.

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

Noha kis híján 550 indulója volt a bajnoki szezonnyitónak, még mindig nem volt teljes a mezőny, hisz sok autó építése még zajlik, ám a szakágvezető szerint a májusi versenyre már mindenki betonra gurul, aki valamit is számít. Noha egy-két nagy név, mint például Kovács Szabolcs még mindig hiányzott a mezőnyből, azért ragyogó időeredményekből, látványos driftcsatákból nem volt hiány Kiskunlacházán.

"A dízelesek már márciusban is bebizonyították, hogy egyre gyorsabbak, most volt olyan, aki autójával képes volt 10 közepét-alját száguldani. Volt olyan pilóta, aki 250 km/h-s sebességnél is gyorsabban száguldott és 8,7-es időt ért el. A driftesek is egészen pazar versenyeket vívtak egymással, és a bajnoki versengéseket kiválóan egészítette ki Közép-Európa legnagyobb Honda találkozója, melyen a japán márka 1138 modellje vett részt" – jelentette ki Kohári Zoltán.

A sokszoros magyar bajnok, Vogelsinger Sándor kis híján a nézőtérről szemlélhette a versenyt, ugyanis a majd 700 lóerős, kifejezetten versenyzésre épített Honda Civicje még nem készült el. A P2 kategória tavalyi ezüstérmese azonban nem jött zavarba.

"Ha ló nincs, jó a szamár is, tartja a mondás, és ezúttal én is ezt alkalmaztam. Beneveztem az utcai autómmal, és annyira jól ment az épített versenygépekkel szemben, hogy vélhetően csak azért lettem második, mert az eső miatt a döntőt nem futottuk le, hanem a kvalifikációban elért idők alapján rangsoroltak minket. Némileg persze alakítottam az autón, hiszen kivettem belőle két ülést a futamra, de éppen azon gondolkozom, hogy elviszem teljesítménymérésre, mert annyira jól teljesített. Úgy érzem, ebben az autómban is legalább 520 lóerő benne van" – árulta el Vogelsinger Sándor.

Egy biztos, a 2012-es idénynyitó jól sikerült, a dragfüggő nézők már most várják a május 12-i folytatást.

Dragracing Gyorsulási Bajnokság
A 2012-es idény további futamai
Kiskunlacháza 2012.05.12.
Kiskunlacháza 2012.06.02.
Hungaroring 2012.08.04.
Kiskunlacháza 2012.09.01.
Kiskunlacháza 2012.09.22.