NHL

Clemmensennek nem jött össze az Ördögűzés

  • Molnár Dávid

Csupán a New Jersey és a Florida lépett pályára az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) keddi játéknapján. A Devils végül nagy nehezen, hosszabbítás után döntötte el a mérkőzést Travis Zajac találatával, mellyel kiharcolták a hetedik mérkőzést, melyre majd magyar idő szerint péntek hajnalban kerül sor.

Achillesz-szakadás után playoff-hős

Travis Zajac idei szezonja nem teljesen úgy alakult, ahogy azt a 26 esztendős játékos elképzelte. Egy nyári edzés után ugyanis az Achillesz-ina elszakadt, amit hosszú rehabilitáció követett, mire decemberben ismét jégre léphetett. A visszatérés rövididejűnek bizonyult, mivel néhány mérkőzés után kiújultak a problémák, úgyhogy újabb kényszerpihenő várt a New Jersey Devils centerére. Csak márciusban, alig pár héttel a playoff kezdete előtt térhetett vissza, immáron teljesen egészségesen, és a csapattársak a Florida elleni hatodik találkozón szembesülhettek vele, hogy mennyire fontos eleme is ő a Devils gépezetének.

Egy kiábrándító, 3-0-s vereséget követően a túlélésért, és a hetedik meccs kiharcolásáért küzdött a New Jersey, és az első 25 perc alapján nem is volt ok az aggodalomra. Steve Bernier és Ilja Kovalcsuk góljaival ugyanis már 2-0-ra vezettek a hazaiak, ugyanakkor ott motoszkálhatott a Devils játékosok fejeiben, hogy egyszer, a harmadik mérkőzésen már sikerült kikapniuk 3-0-s vezetésről. Amitől féltek, az gyorsan be is következett: előbb Kris Versteeg szépített, majd négy perccel később Kovalcsukot gáncsolták el a Florida harmadában, a sípszó azonban elmaradt, a fordulásból pedig Sean Bergenheim bekotorta a Martin Brodeur bal oldalán szabadon csordogáló pakkot a kapuba.

A gyors egalizálás úgy esett, hogy addig csupán kilencszer találták el a Devils hálóőrének ketrecét, míg a Devils már húsz feletti lövésszámnál tartott. Ez az arány csak még tovább nőtt a folytatás során, és a rendes játékidő végül úgy végződött 2-2-vel, hogy a Florida mindösszesen tizenhárom alkalommal jutott el kísérletük a Devils kapujáig, ellenben a Devils 36-szor próbálkozott Scott Clemmensen portájánál.

Clemmensen, aki a 2009-es távozása óta a Devils mumusává nőtte ki magát az alapszakasz-mérkőzéseken, ismét előhozakodott az ördögűző formájával, ami sokáig úgy tűnt, hogy floridai győzelmet és továbbjutást eredményezhet. A legnagyobb védésére a harmadik harmadban került sor, amikor Alekszej Ponikarovszkij lövését is kivédte mamutjával, pedig az ukrán előtt szinte ajtó-ablak helyzet adódott, és később még egyszer sikerült frusztrációt gerjeszteni a csatárban egy hasonló szituációt követően.

Travis Zajac győztes találata

Miután Clemmensen munkásságának hála nem esett több találat, hosszabbításra került sor, melynek egyik csapat sem örvendhetett igazán. A Devils 2009-ben nyert utoljára playoffban ráadást, akkor a Carolina ellen Travis Zajac váltotta ki a csapattársai örömét, míg a Panthersnek 1996-ban volt része hasonlóban, és idén az alapszakaszban NHL-csúcsot állítottak fel tizennyolc hosszabbításban elszenvedett vereségükkel.

Végül Zajac villant ismét a hazai részről, de azt megelőzően a csapatkapitány, Zach Parisé ódáit lehetett zengeni, aki az utolsó pillanatokban zárt vissza, és akadályozott meg egy veszélyesnek tűnő floridai támadást. A fordulásból a Devils első sora áthámozta magát a semleges harmadon, majd Kovalcsuk átadásából kapura törhetett Zajac, aki köténybe bevágta a pakkot. Ez volt a Devils centerének második hosszabbításos playoff-találata, ami Petr Sykora három gólja mögött a második legtöbb a Devils játékosai közül.

A Devils a győzelemmel 3-3-ra módosította a párharc állását, és ezzel kiharcolta a hetedik mérkőzést, amire majd magyar idő szerint péntek hajnalban kerül sor, Floridában. A keleti főcsoport-negyeddöntők közül ez lesz a harmadik a Boston-Washington és a New York Rangers-Ottawa párharc mellett, melyen a hetedik találkozó dönt, ezzel szemben nyugaton már megvan az összes továbbjutó, és kialakultak a főcsoport-elődöntők párosításai is.