Bundabotrány

A kínai szövetség ex-elnökeire fejenként tíz év feletti börtön vár

  • MTI

Korrupció, bundaügyek miatt állították bíróság elé a Kínai Labdarúgó Szövetség volt vezetőjét Északkelet-Kínában.

Az 56 éves Hszie Ja-lung három évig volt a szövetség első embere, mielőtt átadta a posztot utódjának, Nan Jungnak. Nant ugyancsak csúszópénzek elfogadása miatt Liaoning tartomány egy másik bíróságán vonják felelősségre. Tárgyalása szerdán kezdődik.

A kínai futballt behálózó korrupciós ügyek és bundabotrányok leleplezése során magas beosztású sportvezetők, bírók és játékosok tucatjai ellen emeltek vádat.

Hszie vezetői pozíciójában a gyanú szerint több mint 2 millió jüant (72 millió forint) fogadott el, míg Nan körülbelül 3 millió jüant (107 millió forint) tehetett zsebre. Mindketten több mint 10 év börtönt kaphatnak.

A Hszie ügyében is eljáró tantungi bíróság tárgyalja majd a nemzeti válogatott volt menedzserének és a játékvezetői bizottság volt vezetőjének ügyét is.

A nemzeti válogatott négy tagját azzal vádolják, hogy összesen 8 millió jüant (287 millió forint) fogadtak el egy 2003-as mérkőzés eredményének befolyásolásáért. Nekik Senjang város bírósága elé kell állniuk.

A futballszövetség volt elnökhelyettesét februárban 10 év szabadságvesztésre ítélték, Lu Csün, az ország egyetlen bírója, aki világbajnokságon is vezetett mérkőzést, 5 év, 6 hónap börtönt kapott, mert 1999-2003 között 810 ezer jüan (29 millió forint) fogadott el.