Angol foci

Rooneynak választania kell: Európa-bajnokság vagy olimpia

  • VNA

Az Európa-bajnokságon és az olimpián is számítanának Wayne Rooney játékára az angolok, akinek azonban választania kell a két torna közül.

Vasárnap véget vetett a Wayne Rooneyt érintő találgatásoknak az angol labdarúgó szövetség (FA), amely határozatában jelezte, hogy semmiképpen sem fordulhat elő, hogy a nyári Európa-bajnokságon szerepet kapó játékosok közül bárki is játszhasson a londoni olimpián. A kettős szereplés kérdését elsősorban a Manchester Unitedben játszó Wanye Rooney miatt bolygatta már egy ideje a szigetországi sajtó. Köztudott, hogy korábbi eltiltása miatt Rooney nem játszhat a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság első két csoportmeccsén, így a 26 éves játékos adott esetben a kontinenstorna után akár az olimpián is játszhatna. Az Eb-n és az olimpián is számítanának Wayne Rooneyra az angolok, akinek azonban választania kell a két torna közül.

Wayne Roone játékára minden csapatnak szüksége lehet - Fotó: guardian.co.uk

Egyelőre persze még az sem dőlt el, hogy eltiltása ellenére kiviszik-e a csatárt az Eb-re, és a londoni olimpiai csapat sem állt még össze, de az FA vezetői szerették volna egyértelművé tenni, hogy a kiváló játékosra maximum az egyik csapat szakvezetője számíthat csak. A brit olimpiai keret egyelőre 80 játékost tartalmaz, amelyet Stuart Pearce szövetségi kapitány hamarosan leszűkít majd 18 fősre. A londoni keretben 23 év alatti játékosok kaphatnak csak szerepet, kivéve azt a három "túlkorost", akit minden csapat benevezhet még ezen felül az olimpiára. "Minden olyan játékos, aki utazik az angol válogatottal az Európa-bajnokságra, már nem nevezhető később az olimpiára" - tette egyértelművé a helyzetet a válogatott csapatokért felelős Adrian Bevington.

Rooney helyzetét az eltiltás mellett az is nehezíti, hogy egyelőre még az sem ismert, hogy a közelmúltban lemondó Fabio Capello helyett ki vezeti majd az Eb ideje alatt a nemzeti csapatot. Egyelőre megbízott edzőként ezt a szerepet is a 49 esztendős Pearce látja el, aki ilymódon legalább saját magával beszélheti meg a "hova vigyem Wayne-t?'" című történetet. Igaz a kérdéskör egészen más színezetet kaphat majd, amennyiben az FA végre megnevezi a nemzeti válogatott új szövetségi kapitányát is.