Bolton

Muamba először beszélt szívmegállásáról

Fabrice Muamba, a Bolton Wanderers középpályása először adott interjút azt követően, hogy március 17-én mérkőzés közben megállt a szíve, és újra kellett éleszteni.

Mumba először beszélt szívmegállásáról"Kértem Istent, hogy védjen meg, és ő nem hagyott cserben. Ami velem történt, több mint csoda. Itt sétálok, ami az ima erejét bizonyítja. 78 percig halott voltam, és mindenki azt várta, hogy ha túlélem, súlyos agykárosodást szenvedek" - nyilatkozta a mélyen hívő keresztény Muamba a The Sunnak. "De nagyon is élek, itt vagyok és beszélgetek veled. Valaki van ott fenn, aki vigyázott rám. Aznap reggel, a meccs előtt apámmal együtt imádkoztam, kértem Istent, hogy aznap is védjen meg, és ő nem hagyott el engem."

A 24 éves játékos megmutatta mellkasán egy beültetett elektronikus szerkezet nyomát, amely megakadályozza a szívleállást, ha legközelebb is megtörténne. Az "oroszlánszívű" labdarúgó három napig kómában volt a kórházban, de kevesebb mint egy hónap után hazaengedték szeretteihez. Most menyasszonyával, Shaunával és kisfiukkal, Joshuával tölti minden idejét.

Muamba azt is elmondta, mit történt a pályán. "Láttam, hogy a távolban a Spurs játékosai futnak, aztán kettős látásom lett, két Scott Parkert és két Luca Modricot láttam. Ekkor már tudtam, hogy valami komoly baj van."

"1-1-nél voltak helyzeteink, és esélyünk a gólra. Ekkor éreztem először, hogy valami nincs rendben. Martin Petrov keresztlabdájánál rohantam vissza a középpályára, és elkezdtem szédülni - folytatta Muamba. - Nem olyan érzés volt, mint egy normális szédülésnél, valamiféle szürreális érzés volt, mintha kívülről néztem volna a testemet. Nem éreztem fájdalmat, nem volt szorító érzés a mellkasomban, mint amikor a filmekben látsz egy szívrohamot. Csak egy furcsa érzés volt, amit lehetetlen megmagyarázni. Az utolsó, amire emlékszem, hogy Dedryck Boyata rám ordít, hogy menjek vissza védekezni. Nem tudhatta, mi történik velem. Aztán két koppanást éreztem, a fejem a földre csapódott és vége, sötétség, halott voltam."

"Doktor Andrew Deanernek tartozom mindennel, teljesen véletlen, hogy aznap ott volt a tömegben. Neki köszönhetem, hogy újra a kezemben tarthatom a fiamat, és folytathatom az életemet" - fogalmazott a játékos. A Tottenham-szurkoló Deaner ott volt a lelátón, és azonnal a pályára rohant, amikor látta, hogy mi történt. Az ő közbenjárására vitték Muambát a londoni Chest Klinikára.