Angol foci

Kié a Premier League történetének legnagyobb védése?

  • Kele János

A húsz esztendős Premier League legnagyobb védéseit keressük, kalapban Schmeichel, Hart és Given is.

A Premier League 1992-es megalapítása óta éppen húsz év telt el, hogy ez mennyire nagy idő, azt tökéletesen példázza a történeti erőviszonyokban azóta végbement nem mindennapi változás: a Sir Alex Ferguson irányítása alatt megtáltosodó Manchester United 13 begyűjtött bajnoki címével megelőzte az örökranglistán a liga megalapításakor toronymagasan vezető, nem mellesleg ősi riválisának számító Liverpoolt.

Az azóta magát a világ egyik legismertebb és legjövedelmezőbb futball-vállalkozásává kinövő Premier League hivatalos honlapja a szép jubileum alkalmából igyekszik megszólítani milliárdos nagyságrendben mérhető rajongóit, csak úgy mellékesen pedig arra kíváncsi, melyek voltak az elmúlt húsz év legemlékezetesebb, legszebb pillanatai a ligában.

Sorozatunk nyitó epizódjában a védéseket vesszük górcső alá. Tíz védés, nyolc kapus, jónéhány felejthetetlen pillanat.

Peter Schmeichel (dán, Manchester United, 1992/1993)
Mindjárt a történelem legelső Premier League-évada megörvendeztetett bennünket egy hatalmas kapusbravúrral: a dán óriás, a hazáját Európa-bajnoki aranyéremig vezető Peter Schmeichel a Liverpool elleni örökrangadón Hutchinson tíz méterről leadott lövését védte, győzelemhez, és bajnoki címhez segítve ezzel csapatát. Csak úgy mellékesen, az idény végén övé lett a bajnokság legjobbjának járó Aranykesztyű...

Peter Schmeichel (dán, Manchester United, 1997/1998)
Hiába telt az előző bravúr óta hat év, a dán portás még mindig kirobbanthatatlan a lassacskán európai nagycsapattá erősödő United kapujából - ezen a videón épp az akkoriban még bivalyerősnek számító Newcastle ellen villantotta meg elképesztő képességeit, igaz, végül a bajnoki címhez az ő zsenialitása is kevés volt a Ferguson-fiókáknak.


 

Jussi Jaaskelainen (finn, Bolton Wanderers, 2001/2002)
Bár egész angliai karrierje során egy kiscsapat hálója előtt repkedett, az utóbbi húsz év legkiválóbb angliai kapusainak felsorolásából kihagyhatatlan a finn Jussi Jaaskelainen. Ezen a 2002-es mérkőzésen épp a bajnoki címvédő United támadóiból csinál bohócot az Old Traffordon, előbb Scholes, majd Andy Cole lövését hárítva.

Shay Given (ír, Newcastle United, 2001/2002)
Szintén a Premier League történetének legkiválóbb kapusai között szokás emlegetni a sokszoros ír válogatott, 2002-es világbajnokságot is megjárt Shay Givent - nem véletlenül, a hatalmas vetődéseiről, és természetfeletti reflexeiről elhíresül kapus éveken keresztül biztos pontnak számított a Newcastle United, majd a Manchester City hálója előtt. Itt éppen az ősi rivális Sunderland elleni meccsen kápráztatja el a szurkolókat, az áldozat a korábbi gólkirály, Kevin Phillips.

Tomasz Kuszczak (lengyel, West Bromwich Albion, 2005/2006)
A kiesés elől menekülő, egyébként Gera Zoltánt is foglalkoztató WBA sok sikert nem könyvelhetett el magának a 2005/2006-os évadban, a lengyel Tomasz Kuszczak azonban így is remek szezont zárt: bravúrok sorozatát bemutatva sokáig egyedül tartotta életben a WBA-t a bajnokságban, az alább is látható, emberfeletti védésével pedig sikerült magát eladnia a Manchester Unitedhez.

Carlo Cudicini (olasz, Chelsea, 2007/2008)
Az ezredforduló tájékán még első számú kapusnak számított az igencsak olaszos minták alapján épülő Chelsea-ben a talján kapus, ám José Mourinho és Petr Cech 2004-es érkezését követően már csak epizódszerep jutott neki. Ez sem akadályozta meg azonban abban, hogy felférkőzzön listánkra, a Tottenham ellen bemutatott bravúrja egyszerűen szavazatért kiált.

Brad Friedel (amerikai, Blackburn Rovers, 2007/2008)
Az amerikai kapus jó tizenöt esztendeje elmozdíthatatlan szereplője az angol bajnokságnak, a napokban éppen zsinórban 300. PL-meccsét tudta le kezdőként a ligában, ami természetesen toronymagas rekord. 2007 tájékán egy, a mostaninál jóval ütőképesebb Rovers kapuját védte, nem is eredménytelenül: az Ewood Parkban még a BL-győzelemig menetelő Manchester United sem mehetett biztosra.

Joe Hart (angol, Manchester City, 2007/2008)
Listánk egyetlen angol szereplője a 2007/2008-as szezonban még csak epizódszerepet kapott az "újgazdag" Manchester Citynél, de már ekkor látszott, a szigetországi futball egyik legféltettebb gyémántja lehet belőle. A Liverpool elleni rangadón becsülettel állta a sarat, sőt, egy hatalmas bravúrt is bemutatva méltóképpen kúszott fel a liga történetének legjobb védéseit csokorba gyűjtő listánkra.

Tomasz Kuszczak (lengyel, Manchester United, 2007/2008)
Kapusszempontból nem mindennapi évad volt a United BL-győzelmének évada, az előző két versenyzőhöz hasonlóan ugyanis Tomasz Kuszczak is ekkor örvendeztette meg csapata szurkolóit egy emlékezetes bravúrral. A Manchesterben a bizalmat csak pillanatokra élvező lengyel portás a Birmingham elleni, idegenbeli találkozón mutatta meg: akár hosszabb időre is szívesen pótolná Edwin Van der Sart.

Craig Gordon (skót, Sunderland, 2010/2011)
A liga történetének második legdrágább kapusa sokáig Fülöp Márton riválisa volt Észak-Keleten, és gyakori sérülései miatt többször volt kénytelen a lelátóról figyelni magyar kollégája teljesítményét. Amikor viszont védett, akkor nem lehetett rá panasz, ez a Bolton elleni bravúr például az évtized legjobbjaival is állja a versenyt.