Atlétika

A nemzeti ünnepen lesz a Gyulai István emlékverseny

"Ünnepelj a győztesekkel" a mottója az augusztus 20-án másodszor sorra kerülő Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjnak, utalva ezzel arra, hogy a londoni olimpia után egy héttel várhatóan friss ötkarikás érmesek indulnak a Puskás Ferenc Stadionban.

Gyulai Márton versenyigazgató (b) beszél az augusztus 20-án, a Puskás Ferenc Stadionban megrendezésre kerülő Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj beharangozó sajtótájékoztatóján a Danubius Hotel Aréna szállodában. Mellette Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, a verseny fővédnöke (b2), Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára (b3) és Pars Krisztián kalapácsvető (j). MTI Fotó: Illyés Tibor

Az esemény hétfői sajtótájékoztatóján Gyulai Márton versenyigazgató elmondta, hogy a tavalyinál is színesebb programmal várják a versenyre kilátogatókat. Az előzetes tervek szerint 16-17 versenyszám lesz a programban. "Szeretnénk, ha a nemzeti ünnep sportünnep is lenne, a tavalyi mozgalom továbbfejlődne, és egy családi sportnap lenne egyben a Nagydíj" - mondta Gyulai.

A sportvezető azt is felidézte, hogy a Nagydíj a világ 334 egynapos versenye között az előkelő 32. helyet szerezte meg.

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára arról tájékoztatott, hogy a minisztérium 20 millió forinttal támogatja a sporteseményt. "Reméljük, hogy friss olimpiai érmeseket is köszönthetünk a versenyen" - fogalmazott.

Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, a verseny fővédnöke kiemelte, hogy a tavalyi viadal már megidézte a korábbi atlétikai nagydíjak hangulatát, igazi társadalmi esemény lett.

A világbajnoki ezüstérmes Pars Krisztián szerint a magyar atléták régi álma, hogy hazai közönség előtt versenyezzenek. A kalapácsvető azt is elmondta, hogy szombaton Veszprémben kezdi az idényt. "Nem tudom megjósolni, milyen eredményt érek el, bízom benne, hogy 80 méter körülit. Abból lehet építkezni az olimpiára, ahol jó lenne 82 méter körül dobni - nyilatkozott a szombathelyi sportoló. - Remélem, az olimpia után még marad bennem a Gyulai emlékversenyre, mert mindig erre vágytunk, hogy itthon jó eredményekkel örvendeztessük meg az embereket."

2011-ben július 30-án rendezték meg a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjat a kiváló atléta, riporter és sportvezető emlékére. A nyolcvanas évekből jól ismert, nemzetközi atlétikai verseny, a Budapest Nagydíj sokáig Magyarország egyik első számú társadalmi eseményeként élt a köztudatban, ezt a hagyományt kívánták a szervezők újra feleleveníteni. A Puskás Ferenc Stadionban a világ atlétikai elitjének versengése igazi gálaként vonzotta a hazai és külföldi érdeklődőket. Az eseményt a helyszínen több ezer néző kísérte figyelemmel, a rendezők reményei szerint ez a szám idén a tízezret is meghaladja.