NHL

Elküldték golfozni Crosbyékat

  • Molnár Dávid

A keleti főcsoport egyik legnagyobb bajnokaspiránsától vett búcsút az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) a vasárnapi játéknapon, miután a Pittsburgh 5-1-es vereséget szenvedett a Philadelphia otthonában. A Bostonnak hosszabbításban sikerült kiharcolnia a hetedik mérkőzést a fővárosban, míg az alapszakaszgyőztes Vancouver öt mérkőzés után búcsúzott a playofftól.

Formabontó győzelem

Sorsdöntő hatodik mérkőzés előtt állt a Philadelphia Flyers és a Pittsburgh Penguins. A Pingvinek zsinórban kettő győzelmet arattak azután, hogy 3-0-s hátrányba kerültek a párharcban, és egy philadelphiai sikerrel kiharcolhatták volna a mindent eldöntő hetedik találkozót a saját otthonukban.

Bár Claude Giroux révén már az első percben vezetést szerzett a Flyers, ez inkább a hazaiaknak volt rossz ómen, hiszen a párharc eddigi összecsapásain mindig az a csapat vesztett, mely az első gólt szerezte. Ez a délután azonban másmilyen forgatókönyvet ígért az eddigiekhez képest, a Flyers drukkerek legnagyobb megnyugvására. A hazaiak már 3-0-ra vezettek, amikor Jevgenyij Malkin találatával feliratkozott a Penguins az eredményjelzőre, azonban nem váratott sokáig magára a következő Flyerses találat: negyven másodperc sem telt el, és Danny Briere visszaállította a háromgólos előnyét a hazaiaknak.

A záró játékrészben a Penguins minden fegyverét bevetette, hogy a hatodik mérkőzésen is láthasson egy feltámadást a közönség, azonban Ilja Brizgalov a mai napon ellenállhatatlan volt a kapuban. Dan Bylsma a rendes játékidő vége előtt már három perccel lehozta Marc-André Fleuryt a cserepadra, és hat játékossal ostromolhatta tovább az orosz portás hálóját a Penguins. A remény akkor csillant fel, amikor picivel később kiszórtak egy Flyers játékost, és így a Pingvinek hatan támadhattak négy ellen.

Úgy tűnt, hogy ebből lehet még fordítás, hiszen Sidney Crosbyék pillanatok alatt bejuttatták a pakkot a kapuba, azonban Brizgalov és a védők nem hiába reklamáltak oly hevesen. Bár a bírók elsőre érvényes gólt ítéltek, végül igazat adtak a tiltakozó hazaiaknak, és a visszajátszásból kiderült, hogy helyesen döntöttek, ugyanis a korongot Brizgalovval együtt sodorták be a kapuba a vendégek.

Az elvett találat szíven döfte Malkinékat, akik hiába játszották le hat emberrel a mérkőzés végét, nem futotta tőlük egy gólnál többre a mai meccsen. A végén Malkin még megpróbált betörni a Flyers harmadába, azonban Brayden Schenn elszedte tőle a játékszert, és üres kapus góljával kialakította az 5-1-es végeredményt. Először a párharc során tehát nem következett be fordítás, és Brizgalovnak is ez volt az első mérkőzése a playoffban, amikor megúszta három találat alatt.

Claude Giroux új Flyers-rekordot állított fel hat meccsen összeszedett tizennégy pontjával, és egyre többen vélekedhetnek úgy, hogy Peter Laviolette vezetőedző nem is túlzott akkorát, amikor a világ legjobb játékosának nevezte a francia-kanadai csatárát. A Flyers így 4-2-es összesítéssel búcsúztatta a sokak által nagydöntőbe várt Pittsburghöt, és a dolgok jelenlegi állása szerint még akár az is elképzelhető, hogy a főcsoport-elődöntőket a pályaelőny birtokában kezdi meg a pennsylvaniai gárda.

Hirtelen halálban haraptak a Medvék

Két nap alatt immáron másodszor csapott össze a címvédő Boston Bruins és a Washington Capitals. Miután utóbbi együttes szombaton 4-3-as diadalt aratott Bostonban, a fővárosiaknak esély adatott, hogy a hatodik mérkőzésen, hazai pályán kivívják a továbbjutást.

A Washington az egész rendes játékidő során futott az eredmény után, hiszen a Boston háromszor is előnyhöz jutott, de egyik vezetést sem tudták megtartani a mérkőzés végéig. Pedig Andrew Ference találata kilenc perccel a vége előtt teljesen elhallgattatta a hazai szurkolókat, viszont Alexander Ovecskin ismét megcsillogtatta tudását, amire az elmúlt két évben egyre kevesebbszer került sor. Tim Thomas kapuja előtti bedobókörnél megnyert buli után került a korong a fővárosiak csapatkapitányához, aki korcsolyájával megszelídítette a pakkot, majd csuklójával útnak indította a játékszert, ami Thomas kapujában kötött ki.

Következhetett a hosszabbítás, amit a Boston kezdett nagyobb vehemenciával. Már az első percekben is eldönthették volna a Bocsok a találkozót, de akkor Braden Holtby még tudott hárítani. A negyedik percben azonban Milan Lucic adott pompás passzt Tyler Seguinnek, aki kiugrott a védők mögül, és az elterülő Holtby felett beemelte a pakkot a hazaiak kapujába, kiharcolva ezzel a hetedik mérkőzést a párharcban.

Seguinnek ez volt az első találata az idei playoffban, és az első asszisztját is vasárnap jegyezte, Ference góljánál. A Bruins alapszakasz pontkirálya a lehető legjobbkor találta meg a pontszerző ütőjét, és a Bocsok reményei szerint nem is dobja el azt a hetedik, mindent eldöntő találkozóra sem.

Schneider egyedül kevés volt a feltámadáshoz

Mindösszesen három csapatnak sikerült eddig az NHL történetében 3-0-s hátrányból felállnia és továbbjutnia egy párharcból, és miután a kora esti órákban a Pittsburghnek is beletört a bicskája a hátrány lefaragásában a Philadelphia ellen, később a Vancouver is követte sorstársát. A kanadaiak hazai pályán hosszabbíthatták volna meg a playoff-tagságukat, de Cory Schneider fantasztikus védéseihez nem párosultak vancouveri gólok a győzelemhez.

Egészen két harmadon keresztül még jól állt a Canucks szénája, mivel Henrik Sedin még az első húsz perc során szerzett vezetést egy emberelőnyös szituáció alatt. Azonban ezt az előnyt nem sikerült megtoldaniuk köszönhetően Jonathan Quicknek, aki az első három mérkőzés formájával rukkolt elő, és nem sok teret engedett a Vancouver mezőnyjátékosainak.

Cory Schneiderre sem lehetett panasz, hiszen sokáig visszaverte az ostromokat, azonban a harmadik harmad elején már ő sem tudott korrigálni a védők hiányosságain. Drew Doughty robogott el a védők és a kapus mellett, majd a kapu vonalánál visszapasszolt középre, ahol az érkező Brad Richardsont teljesen üresen hagyták a vancouveri védők, és a háló előtti tumultus közepette kiegyenlített.

A Kings nem elégedett meg az egalizálással, és tovább nyomott. Hasonlóan az előző mérkőzéshez, már túl is lőtték az ellenfelüket, amire az első három találkozón egyáltalán nem volt jellemző, viszont úgy tűnt, hogy Schneider ismét ellophatja a show-t. A hosszabbításban azonban a hazai védők ismét asszisztáltak a Kings játékosoknak: Dan Hamhuis próbálta meg kivinni a korongot a hazaiak harmadából, Trevor Lewis azonban elszedte tőle a korongot, ami így Jarret Stollhoz került. A veterán csatár pedig nem tétovázott, kegyetlenül bevarrta a pakkot a felsőbe, eldöntve ezzel a továbbjutást, és kialakítva a második kör első párharcát.

A Los Angeles a főcsoport-elődöntőben a második helyezett St. Louisszal fog megmérkőzni. A Kings először jutott tovább az első körből a 2005-ös lockout óta, az előző két playoff-részvételük során mindkétszer kiestek már a főcsoport-negyeddöntőkben.

A Vancouver az alapszakasz bajnokaként vágott neki a küzdelmeknek, és az elmúlt négy év során ők a harmadik ilyen csapat, akiket a nyolcadik helyezett, és általában sok helyen lesajnált együttes, kiejtett. A Washingtont 2010-ben a Montreal, a San Josét 2009-ben az Anaheim búcsúztatta. Brit Kolumbia tartomány legalább fellélegezhetett abból a szempontból, hogy idén nem tör ki újabb lázadás Vancouverben, mint az történt tavaly a hetedik mérkőzésen elvesztett Stanley-kupa döntő után.